Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > SOS: hulp bij het schrijven van je sinterklaasgedicht

SOS: hulp bij het schrijven van je sinterklaasgedicht

SOS: hulp bij het schrijven van je sinterklaasgedicht

Sinterklaasavond vieren veel mensen met cadeaus en gedichten. Sommige mensen lopen elk jaar weer vast bij het schrijven van een sinterklaasgedicht. Voor wie  stress heeft voor het maken van een gedicht, hier een paar tips!

Beschrijf een (leuke) anekdote

Vaak heb je wel iets leuks of noemenswaardigs meegemaakt met de persoon over wie je een gedicht moet schrijven. Een sinterklaasgedicht is de ultieme gelegenheid om deze (leuke) herinnering naar boven te halen.

Het hoeft niet te rijmen

Gebruik je ook elk jaar weer Mick’s Rijmwoordenboek, omdat je geen woord kunt bedenken dat rijmt op ‘cadeau’? Als je er niet uitkomt, kun je op zoek gaan naar een vervangend woord of iets zoeken met dezelfde klank. Lukt het nog steeds niet? Kies dan gewoon een ander leuk woord, want een gedicht zonder rijm is net zo leuk!

Maar als je wel wilt rijmen…

Zorg er dan voor dat je een goede structuur in je gedicht hebt. Ga bijvoorbeeld voor een ABAB-schema of een AABB-constructie. Dit houdt je gedicht overzichtelijk en makkelijk om te lezen!

Geen clichés in je sinterklaasgedicht

‘Sinterklaas zat eens te denken, wat hij Fleur dit jaar zou schenken.’ Schrappen die handel! Je wilt een origineel gedicht maken en daar past dit zinnetje niet tussen. Bedenk dus een leuke openingszin, passend bij de persoon en vermijd de clichés.Tenzij je echt helemaal ten einde raad bent, dan mag een cliché zinnetje tussendoor wel.

Lees ook:
Deze Sinterklaaslekkernijen zijn de gezondste opties voor Sinterklaasavond

Niet te kort, niet te lang

Je wilt je sinterklaasgedicht niet uitmelken, omdat je niet genoeg over een persoon kunt verzinnen. Maak het gedicht dus niet langer dan nodig is, maar maak ’t ook niet te kort. Denk aan ongeveer een half tot anderhalf A4-tje. Een beetje afhankelijk van de persoon over wie je het gedicht schrijft en het lettertype dat je wilt gebruiken kan het wat langer zijn. Dichten maar!

Maak ’t mooi

Als je eindelijk een mooi sinterklaasgedicht hebt geschreven, wil je dat natuurlijk ook op z’n mooist presenteren. Kies daarom voor een mooi en sierlijk (maar wel goed leesbaar!) lettertype en eventueel een paar leuke plaatjes en kleuren. Ziet er toch wat gezelliger uit dan een wit velletje met zwart lettertype Times New Roman.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages