Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Goed initiatief: deze campagne moet kinderontvoeringen tegengaan

Goed initiatief: deze campagne moet kinderontvoeringen tegengaan

Goed initiatief: deze campagne moet kinderontvoeringen tegengaan

Met je kind naar het buitenland? Dat kan voortaan alleen als de andere ouder daar ook toestemming voor heeft gegeven. Een vader of moeder die met een minderjarig kind op vakantie gaat, moet bij de grens aan kunnen tonen dat ze toestemming hebben. Zo moet ontvoering van kinderen voorkomen worden.

Om ouders erop te attenderen dit voor vertrek goed geregeld te hebben, begint woensdag een campagne van het Centrum Internationale Kinderontvoering in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee. Minister van Defensie Ank Bijleveld, korpsbeheerder van de Marechaussee, geeft vanavond het startsein.

Excuus

Volgens Coşkun Çörüz, directeur van het Centrum Internationale Kinderontvoering, wordt de aankomende vakantietijd vaak aangegrepen als ‘excuus’ om een kind te ontvoeren. En dus komt de campagne precies op het goede moment. Tientallen keren per dag onderzoekt de Marechaussee of een ouder toestemming heeft een kind mee te nemen als dat niet meteen duidelijk is. Nu kan je door een speciaal formulier in te vullen aantonen dat het kind mee mag op vakantie. Om problemen te voorkomen kunnen ouders en ook opa’s en oma’s het beste op reis gaan met een toestemmingsformulier, dat de andere ouder heeft getekend.

Lees ook
Campagne ‘Hey! Het is oké’ roept op angststoornissen bespreekbaar te maken

Feiten en cijfers

Volgens cijfers van het Centrum Internationale Kinderontvoering zijn in 2017 288 kinderen vanuit Nederland ontvoerd, in 2016 waren dat er nog 251. Cijfers over 2018 zijn er nog niet. Meer dan de helft van de ontvoerde kinderen keert niet meer terug naar Nederland. Hopelijk dat deze campagne daar verandering in brengt!

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock