Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Voor als het straks weer kan en mag: hoe verstandig is het om je vakantie nú al te boeken?

Voor als het straks weer kan en mag: hoe verstandig is het om je vakantie nú al te boeken?

Reizen & Uitjes
Voor als het straks weer kan en mag: hoe verstandig is het om je vakantie nú al te boeken?

Velen hebben vorig jaar hun wintersportreis moeten cancelen, de kans is groot dat je je afgelopen zomervakantie hebt moeten skippen en daarbij is er vast ook een stedentripje geweest die je op het laatste moment hebt moeten afzeggen. COVID-19 heeft heel wat roet in het eten gegooid in 2020 en nog steeds zijn we er nog lang niet vanaf. We kijken met z’n allen dan ook reikhalzend uit om op vakantie te gaan, maar hoe verstandig is het om je reis nu al te boeken voor als het straks weer kan?

Alvast je vakantie boeken: goed idee of niet?

Zodra het nieuwe jaar aanbreekt, beginnen we traditiegetrouw met fantaseren over de zomer. Waar gaat de vakantie naartoe? Blijven we in Europa of gaan we een stuk verder weg? Houden we het dit jaar bij twee weken of plakken we er nog wat meer vrije dagen aan vast? Et cetera, et cetera. Toch is het dit jaar allemaal een tikkeltje anders. In ieder geval tot eind maart luidt het advies om níet naar het buitenland te reizen en wie weet hoelang die periode nog verlengd wordt; inmiddels is immers niets meer zeker.

Nog nauwelijks boekingen

Dat veel mensen uitkijken naar een welverdiende vakantie, moge duidelijk zijn. Volgens Markus van Tol, woordvoerder van ANWB, zijn velen zich al sinds december aan het oriënteren. Maar doorzetten is er nog niet echt bij. “Vakanties boeken gebeurt weinig”, zegt hij tegen onze collega’s van NU.nl. Bij TUI Nederland merken ze hetzelfde. “Er worden veel vakanties bekeken op onze website, maar er wordt nog nauwelijks geboekt”, aldus woordvoerder Petra Kok. “Een aantal mensen had hun zomervakantie van afgelopen jaar daarnaast al omgeboekt naar komende zomer.”

Veiligste optie

We snappen dat je wel nadenkt over het boeken van een vakantie, want hoe fijn is het om iets op de planning te hebben om naar uit te kijken? Maar goed, je zuurverdiende centen weggooien wil je natuurlijk ook niet. Wat je in dit geval het beste kunt doen, is een pakketreis boeken. Volgens deskundigen is dit de veiligste optie. Je staat volgens Babs van der Staak, woordvoerder reizen van de Consumentenbond, dan namelijk sterker als consument. “Je hebt meer rechten dan als je bijvoorbeeld een losse vlucht en accommodatie boekt. Bijvoorbeeld als het in een land onveilig wordt terwijl je er bent. Dan moet de reisorganisatie je terughalen”, legt de woordvoerder van de Consumentenbond uit. “Ook bij een faillissement sta je sterker met een pakketreis dan wanneer je op eigen gelegenheid gaat.”

Met creditcard betalen

De woordvoerder van ANWB voegt eraan toe dat je goed op de voorwaarden van de aanbieder moet letten. Vergeet daarbij vooral niet de kleine lettertjes te lezen. “Vaak staat er tegenwoordig wel dat je kosteloos kunt annuleren. Dus als jij je er dan later toch niet senang bij voelt, annuleer je gewoon. Dan heb je geen zorgen dat jij je centen kwijt bent.” De Consumentenbond adviseert om je reis met creditcard te betalen. Van der Staak: “Gaat de vakantie niet door en is de reisverzekering niet vlot genoeg met terugbetalen, dan kan de creditcardmaatschappij het bedrag terugdraaien.”

Lees ook
Opgebiecht: ‘De vakantie die ik van mijn man kreeg, bracht ik door in bed. Met een andere vent’

Prijsstijging

Wat wel een reden is om je vakantie op tijd te boeken, is het mogelijke stijgen van de prijzen. Wanneer het weer mag, is de kans namelijk groot dat we massaal de grens over willen, zo stelt de woordvoerder van TUI Nederland. “Het is niet onmogelijk dat een grote lastminutevraag de prijs in een later stadium zal opstuwen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images

Shoppen is altijd een goed idee