Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Lang leve versoepelingen: naar déze landen mogen we weer op vakantie (en straks misschien zelfs buiten Europa)

Lang leve versoepelingen: naar déze landen mogen we weer op vakantie (en straks misschien zelfs buiten Europa)

Lang leve versoepelingen: naar déze landen mogen we weer op vakantie (en straks misschien zelfs buiten Europa)

Langzaam maar zeker lijken we stapjes te zetten naar het leven van vóór de coronacrisis. Zo is sinds begin deze maand de horeca weer geopend en zijn we vanaf 1 juli ook weer welkom in de sportschool. Daarnaast mogen we vanaf vandaag weer op vakantie buiten Nederland. En waar een paar weken geleden nog gezegd werd dat reizen naar twaalf Europese landen weer mogelijk zou zijn, zijn er meer versoepelingen doorgevoerd op dit gebied. We kunnen deze zomer genieten van de zon in maar liefst zestien verschillende landen en het wordt zelfs wellicht weer mogelijk om naar landen búiten Europa te gaan.

Meer versoepelingen dan verwacht

Het kabinet heeft het reisadvies voor meer Europese landen versoepeld dan eerder werd aangekondigd. Ook Polen, Zwitserland, IJsland en Frankrijk worden nu bestempeld als locaties waar Nederlanders per direct naartoe kunnen reizen, zolang ze rekening houden met eventuele veiligheidsrisico’s.

Naar déze landen mag je weer op vakantie

Voor het viertal landen gold code oranje (alleen noodzakelijke reizen) en geldt nu code geel (let op, veiligheidsrisico’s). Aanvankelijk zouden alleen de reisadviezen voor België, Duitsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Estland, Litouwen, Portugal, Tsjechië, Bulgarije en Luxemburg per 15 juni versoepeld worden. Bovendien is reizen naar het Caribische deel van het koninkrijk weer toegestaan. Ook Slovenië zou van code oranje naar code geel gaan. Dit advies is echter nog niet aangepast, omdat het land de grenzen nog niet voor Nederlandse toeristen heeft geopend.

Mogelijk in zelfquarantaine

Het ministerie van Buitenlandse Zaken beheert een lijst van landen waar Nederlanders naartoe kunnen reizen als daar de grenzen opengaan. Onder andere Griekenland en Spanje staan op die lijst. Een vakantie in Spanje zou per 21 juni mogelijk zijn, omdat het land dan de grenzen wil openen voor toeristen uit de Schengenzone. Griekenland verwelkomt al Nederlandse toeristen, maar zij moeten bij aankomst wel getest worden op het coronavirus, en daarna mogelijk in zelfquarantaine.

Negatief reisadvies

Om gezondheidsredenen worden reizen naar Denemarken, Zweden en het Verenigd Koninkrijk nog steeds afgeraden. Denemarken wil naar verwachting de hele zomer lang geen Nederlandse toeristen ontvangen, terwijl de andere landen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) als risicogebieden zijn aangemerkt.

Corona-afspraken

Reizigers moeten zich in het buitenland ook houden aan de daar geldende corona-afspraken, benadrukt het kabinet. Nederland gaat geen vakantiegangers repatriëren als zij onverhoopt in problemen komen door een nieuwe uitbraak van het coronavirus in hun vakantieland.

En buiten Europa?

Het kabinet wil tussen 15 juni en 5 juli het reisadvies voor zoveel mogelijk Europese landen versoepelen. Voor landen buiten Europa blijft voorlopig code oranje gelden, al verwacht het ministerie al deze zomer een minder streng advies te kunnen geven voor reizen naar sommige niet-Europese landen. Reizen naar een aantal landen buiten Europa wordt namelijk misschien toch nog mogelijk deze zomer. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. “De verwachting is dat deze zomer de richtlijnen ook voor sommige landen buiten Europa worden versoepeld. Dit zal zoveel mogelijk in samenspraak gebeuren met andere EU-landen”, aldus het ministerie. Reizen buiten Europa wordt momenteel afgeraden.

Lees ook
Afgelaste reis in verband met het coronavirus? Hier heb je recht op

Er blijven risico’s

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers dat onbekommerd reizen er deze zomer niet in zit. “Vakantie vieren in het buitenland, het kan weer. Maar het wordt niet zo zorgeloos als voor de coronacrisis, want er blijven risico’s.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, NU.nl | Beeld: Unsplash