Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > 4 oorzaken van een burn-out

4 oorzaken van een burn-out

4 oorzaken van een burn-out

Een burn-out wordt vaak in verband gebracht met een te hoge werkdruk, waardoor je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput raakt. Maar een burn-out is vaak niet alleen werk gerelateerd. Er zijn meerdere redenen waardoor je eerder vatbaar bent om overspannen te raken.

Onvoldoende steun van partner

Een partner die je begrijpt en steunt, is net zo belangrijk als een begripvolle leidinggevende als het gaat om het voorkomen van een burn-out. Als je het gevoel hebt dat je met je (werk)problemen niet meer terechtkunt bij je partner kan dit de nodige spanning en stress opleveren. Wees duidelijk naar hem of haar toe en geef aan dat je het belangrijk vindt om over je ervaringen en problemen op het werk te praten als je thuiskomt. Dit geldt natuurlijk ook voor problemen buiten het werk.

Je bent niet sociaal genoeg

Mensen met een groot sociaal netwerk hebben minder psychische problemen, zo blijkt uit de studie. Het is dus belangrijk om de tijd te nemen om met vrienden koffie te drinken of een drankje na je werk te drinken, ook al ben je niet in de stemming. Op deze manier laat je eventuele problemen op het werk beter los en kun je ook steunen krijgen van je vrienden.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft 13 procent van de Nederlandse beroepsbevolking last van burn-outklachten.

Je neemt geen lunchpauze

Uit onderzoek van de universiteit van Toronto blijkt dat mensen die hun lunchpauze overslaan (of aan het bureau eten) minder gemotiveerd en productief zijn. Even achter je bureau vandaan geeft je de tijd om weer op te laden en met nieuwe energie aan de slag te gaan.

Je bent te perfectionistisch

Veel werknemers werken zichzelf in de stress als ze hoge eisen aan zichzelf stellen en alles perfect willen doen. Als je iets minder hoge eisen aan jezelf stelt, zul je merken dat het werk misschien niet perfect, maar wel goed genoeg wordt gedaan. Dit geldt in het privé-leven ook.

Een burn-out wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een opstapeling van problemen. Niet alleen een verhoogde werkstress, maar ook problemen in de privé-sfeer (zoals financiële problemen of ziekte) zorgen er vaak voor dat mensen lichamelijk en geestelijk uitgeput zijn. Of je gevoelig bent voor een burn-out hangt ook af van je karakter.

Kijk voor meer informatie over burn-out op Psychischegezondheid.nl.Hier kun je ook een stress-test doen!