Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Aha, dus dit is waarom je meer poept tijdens je menstruatie!

Aha, dus dit is waarom je meer poept tijdens je menstruatie!

Aha, dus dit is waarom je meer poept tijdens je menstruatie!

Geef maar toe, dit wil je weten. Komt-ie, het antwoord!

Poepen tijdens je menstruatie

Tijdens je menstruatie merk je het misschien wel: je buik knort anders (hij heeft geen honger, maar knort wel), je voelt krampen of je buik is opgeblazen (hallo scheetjes). Óf je moet vaker naar het toilet voor een grote boodschap, of in het ergste geval, diarree. Geen zorgen, want wat we nu hebben geleerd? Het is hartstikke logisch. Het zit namelijk zo:

‘De exacte reden is nog niet helemaal uitgeplust, maar diarree komt vaak voor tijdens het menstrueren en wordt vaak veroorzaakt door buikkrampen,’ zegt gynaecoloog Shirin Irani uit Engeland.

‘Chemicaliën die vrijkomen tijdens je menstruatie worden gezien als de oorzaak, omdat zij de baarmoeder en darmen in actie zetten. Dit gebeurt meestal binnen de eerste drie dagen van je menstruatie.’

Deze chemicaliën, genaamd prostaglandinen, sturen signalen naar de baarmoeder, wat betekent dat de baarmoeder zich vaker aanspant en weer ontspant dan normaal. Deze krampen geven weer signalen aan je darmen, waardoor zij precies hetzelfde doen. Het resultaat? Een buik die een tikkie van slag is.

‘Dit kan de stoelgang verergeren. Denk aan vleesbomen (spierweefsel bij de baarmoeder) die tegen de endeldarm drukken, een bekkenverstopping of baarmoederslijmvlies (endometriose) dat op komt zetten. Dit kan ook klachten als vermoeidheid geven,’ aldus Shirin.

Symptomen verminderen

Oké, maar is er een manier om dit te voorkomen? Helaas niet. Wel zijn er een paar dingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen: vermijd kruidig voedsel, drink voldoende water en eet eventueel extra vezels, voor een gezonde ontlasting.

Herkenbaar? Deel ook jouw tips tegen menstruatieklachten!

Lees en bekijk ook

 

Bron