Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Nu op vakantie in het buitenland? Dít moet je doen als het reisadvies plots verandert in ‘oranje’

Nu op vakantie in het buitenland? Dít moet je doen als het reisadvies plots verandert in ‘oranje’

Nu op vakantie in het buitenland? Dít moet je doen als het reisadvies plots verandert in ‘oranje’

Waar velen onder ons dit jaar kiezen voor een vakantie in eigen land, hoeft een tripje over de grens gelukkig ook niet uitgesloten te zijn deze zomer. Voor vertrek is het alleen ontzettend belangrijk om het reisadvies in de gaten te houden. Maar hoe goed je dat ook doet, de kans bestaat ook dat de situatie verandert terwijl jij op reis bént. Wat moet je dan doen?

Veranderd reisadvies

Maandag werd bekendgemaakt dat voor heel Spanje en nieuwe delen van Frankrijk het reisadvies vanaf middernacht zou worden aangescherpt van ‘geel’ naar ‘oranje’. Maar wat als je uitgerekend op dat moment net was aangekomen in een van die gebieden, om te genieten van een welverdiende vakantie? Flair zocht het voor je uit.

Van ‘geel’ naar ‘oranje’

Dat het in grote delen van Europa nog steeds niet goed gaat wat betreft de coronacijfers, moge duidelijk zijn. Als gevolg van regionale uitbraken kan het reisadvies dan ook opnieuw worden aangescherpt, óók wanneer jij net verblijft op de bestemming in kwestie. Als je naar een land gaat waar reisadvies ‘geel’ geldt en dat nog steeds het geval is wanneer je het land verlaat, hoef je niet in thuisquarantaine. Dat moet alleen wanneer je terug komt van een ‘oranje’ vakantiebestemming, óók wanneer het reisadvies ‘oranje’ is geworden tijdens jouw verblijf in het land. Je moet dan bij terugkomst in Nederland tien dagen binnen blijven. Dit kan in je eigen woning, maar ook in een vakantiehuis of hotel.

Tien dagen binnen blijven

Heb je bij thuiskomst geen klachten die lijken op corona (die symptomen komen overigens in een andere volgorde dan bij ‘gewone’ griep) en/of ben je negatief getest bij thuiskomst uit een ‘oranje’ land? Dan moet je alsnog tien dagen in (thuis)quarantaine; een test blijft immers een momentopname. Bovendien blijf je tien dagen binnen in de volgende gevallen:

  • Als je volgens het reisadvies van Buitenlandse Zaken nog niét in quarantaine hoefde toen je op de bestemming aankwam.
  • Als je direct naar Nederland terugreist wanneer het reisadvies tijdens je verblijf verandert.

Bepaalde groepen hoeven niét in quarantaine

In sommige gevallen hoef je niet in quarantaine. Dit geldt bijvoorbeeld voor reizigers die de internationale transitzone van de Nederlandse luchthaven niet verlaten. Ook geldt de uitzondering voor een aantal bepaalde groepen, mits deze personen geen klachten hebben. Wil je weten of je daaronder valt? Check dan de website van de Rijksoverheid.

Op doorreis door een ‘oranje’ land

Ben je onderweg naar huis en kom je door een gebied waarvoor (thuis)quarantaine geldt bij terugkomst in Nederland? Kijk dan of je je reis zo kunt wijzigen dat je niét door een ‘oranje’ streek hoeft. Als dat geen optie is, moet je helaas alsnog in quarantaine bij thuiskomst. Alleen als je zónder te stoppen met een eigen auto door zo’n gebied reist, hoef je niet tien dagen binnen te blijven in Nederland. De regel is dan wel dat je óók niet mag uitstappen om te tanken.

Hoe moet je naar huis?

Ben je toch in een gebied geweest waarvoor quarantaine geldt? Dan is het bij aankomst in Nederland belangrijk om met eigen vervoer terug naar huis te gaan. Als dat om welke reden dan ook geen optie is, is het ’t slimst om een taxi met spatscherm te pakken. Pas als je echt niet anders kan, kun je met het openbaar vervoer reizen.

Lees ook
Anders dan bij griep: symptomen van het coronavirus komen meestal in déze volgorde

Oranje reisadvies

Een oranje reisadvies betekent dat vakanties worden afgeraden – je mag alleen reizen als het écht noodzakelijk is. Hoewel sinds 15 juni veel landen binnen Europa een geel reisadvies hebben gekregen (reizen is mogelijk, maar er zijn wel risico’s), zijn er steeds meer landen en gebieden waar nu code oranje voor is afgegeven. Zo geldt er momenteel een oranje reisadvies voor: Zweden, Ierland, Bulgarije, Roemenië, Kroatië, Malta, Aruba, Finland, Estland, Letland en Litouwen. Helaas blijft het daar niet bij. Zo heeft het ministerie van Buitenlandse zaken ook een oranje reisadvies afgegeven voor heel Spanje, delen van Frankrijk en bepaalde gebieden in België. Vakantiereizen buiten Europa worden voorlopig afgeraden en daarvoor geldt dan ook nog altijd reisadvies ‘oranje’. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nederland Wereldwijd, Rijksoverheid | Beeld: iStock