Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Omdenken in vier stappen

Omdenken in vier stappen

Omdenken in vier stappen

Wil je omdenken, stel jezelf dan de volgende vier vragen. Neem de vragen stap voor stap in onderstaande volgorde door. Heb je bij vraag twee al het antwoord, dan hoef je niet meer verder te gaan.

Wat is het probleem?

Probeer helder het probleem te definiëren. Wat is er echt aan de hand? Als je zegt: mijn zoon krijgt vierkante ogen, dan is dat een vage omschrijving. Zeg wat je bedoelt: mijn zoon computert te veel en ik ben bang dat dat slecht voor hem is.

Is het een erg probleem?

Is het slecht als je zoon veel achter zijn computer zit? Misschien leert hij allerlei vaardigheden of is hij zich de nieuwe toekomst eigen aan het maken. Daarvan kun je je afvragen of dat slecht is. Kijkt hij allerlei gewelddadige filmpjes op YouTube of gaat hij naar sekssites, dan kun je daar iets tegen ondernemen.

Omdenken is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daarmee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws.

Ben ik het probleem?

We zijn geneigd om van te veel dingen een probleem te maken. Als je wilt dat je man vaker bloemen meeneemt, kun je tegen hem zeggen dat hij vaker bloemen moet meenemen. Maar daarmee creëer je meteen een moeilijke situatie: als hij bloemen meeneemt, is het niet spontaan en als hij ze niet meeneemt, word je boos. In dit geval ben je dus zélf het probleem.

Zou het probleem de bedoeling kunnen zijn?

Bij stap vier ga je omdenken! Je hoeft niet alles om te denken, maar als je er met bovenstaande drie stappen niet uitkomt, kun je ermee aan de slag. Maak van het probleem een feit en kijk naar wat je kunt doen om daar je voordeel uit te halen.