Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Slechte timing, maar wél supertof: vanaf vandaag kun je met een directe trein van Amsterdam naar Londen

Slechte timing, maar wél supertof: vanaf vandaag kun je met een directe trein van Amsterdam naar Londen

Reizen & Uitjes
Slechte timing, maar wél supertof: vanaf vandaag kun je met een directe trein van Amsterdam naar Londen

Terwijl ons misschien wel de strengste lockdown tot dusver boven het hoofd hangt, is er een leuk vooruitzicht voor wanneer we wél weer zorgeloos kunnen reizen. Vanaf vandaag is de directe treinverbinding tussen Amsterdam en Londen een feit en daarmee het in Brussel overstappen voor een paspoortcontrole verléden tijd. Vertegenwoordigers van de Nederlandse, Franse, Belgische en Britse overheid hebben afgelopen zomer hun handtekening onder een akkoord gezet, waardoor die controle vanaf nu in Amsterdam en Rotterdam zal plaatsvinden.

Met lege treinen van start

Bizar is wel dat de treinen vandaag nagenoeg leeg heen en weer zullen rijden, aangezien aan beide kanten van het kanaal een negatief reisadvies geldt voor de overkant. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Ook zullen er geen feestelijkheden zijn rondom het eerste vertrek, laat een woordvoerder van Eurostar weten. De eerste directe treinrit naar London vertrok maandagochtend om 7.47 uur uit Amsterdam.

Rechtstreeks met de trein naar Londen

De hogesnelheidstrein doet 3 uur en 52 minuten over de reis tussen de Nederlandse en Britse hoofdstad. Reizigers die in Rotterdam instappen, doen zo’n 3,5 uur over de reis. Door het wegvallen van de overstap in Brussel doe je er in totaal nu ongeveer een uur korter over om je bestemming te bereiken. Reizigers kunnen tot zes maanden van tevoren tickets kopen. Dat is zeker gezien de quarantainemaatregelen van groot belang, benadrukte Eurostar eerder.

Reisadviezen

Over en weer gelden momenteel dus nog negatieve reisadviezen. Wie vanuit Nederland naar de Britse hoofdstad vertrekt, zal na aankomst eerst veertien dagen in zelfisolatie moeten. Andersom is dat tien dagen. Om de reis zo veilig mogelijk te maken, zijn er onder meer stoelen afgeplakt om afstand te kunnen houden. Ook worden de treinstellen vaker schoongemaakt en is het welbekende mondkapje verplicht.

Minder lang onderweg

Eerder was het de bedoeling dat de eerste rechtstreekse Eurostar tussen Amsterdam en Londen eind april zou gaan rijden, maar door de terugval in de passagiersaantallen door de corona-uitbraak, stopten de treinen in maart met rijden. Daarom kon de test met de directe verbinding niet plaatsvinden.

Lees ook
Zóveel kost het beroemde Londense film-stulpje van ‘Bridget Jones’

In plaats van vliegen

De directe Eurostar-lijn wordt gezien als een duurzamer alternatief voor het vliegtuig. “Een Eurostar-trein heeft grofweg twee keer zoveel zitplaatsen als een gemiddeld vliegtuig en de CO2-uitstoot per passagier ligt fors lager”, zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) eerder al. “Daarmee is de trein naar Londen echt een duurzaam en volwaardig alternatief voor vliegen.” We kunnen níet wachten tot de corona-ellende voorbij is, want is dit niet een fantastisch vriendinnenuitje?!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash – Angela Compagnone

Shoppen is altijd een goed idee