Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Help! Ik kan niet slapen

Help! Ik kan niet slapen

Help! Ik kan niet slapen

Je ogen dichtdoen en de volgende dag zonder wekker netjes op tijd wakker worden. Was het maar zo makkelijk. Lukt het niet om in slaap te vallen en word je dus niet uitgerust wakker? Neem dit lijstje door en wie weet ontdek je de boosdoener. Help ik kan niet slapen!

Sporten

Overdag lekker bewegen helpt je om ’s nachts beter te slapen. Het beste tijdstip om te sporten is in de middag of in de vroege avond, minstens een half uurtje. Hoewel beweging in de ochtend ook een goed effect heeft, moet er dan wel langer worden gesport om de slaapkwaliteit gunstig te beïnvloeden.

Voldoende daglicht

Voldoende daglicht zorgt dat voor een gezonde biologische klok en stimuleert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Zorg er dus altijd voor dat je een tijdje naar buiten gaat. Ja, ook in de winter als het koud is. En dan gaan slapen in een donkere kamer.

Dimmen

Als je ogen ’s avonds minder licht krijgen, maakt je lichaam het slaaphormoon melatonine aan. Het zien van fel licht op je iPhone of iPad voor het slapengaan verstoort je biologische klok. Dim dus het licht en leg zo’n twee uur voor het slapengaan je telefoon of computer weg.

Slaapkamertemperatuur

De beste slaapkamertemperatuur is 18 graden. Zorg ook voor frisse lucht voor een gezonde nachtrust. Ventilatie in de slaapkamer is belangrijk, anders kan het benauwd worden door de kooldioxide die je tijdens het slapen uitademt.

Matras

Hoe lang slaap je al op hetzelfde matras? Na 10 jaar, zo’n 30.000 slaapuurtjes, wordt het tijd voor een nieuwe! Zorg ook voor een lekker kussen en een comfy dekbed, de basis moet goed zijn. De kleinste dingen zoals een hoeslaken dat niet lekker ligt, kunnen de nachtrust al verstoren.

Donker hol

Lantaarns aan de straat, een strookje licht onder de deur, het knipperende lampje van je wekker: het kleinste beetje licht in de slaapkamer kan je slaapcyclus al verstoren.

Straling

Onderzoek toont aan dat elektromagnetische straling de slaap kan verstoren. Zo kunnen mobiele telefoons de kwaliteit van onze slaap erg beïnvloeden. Ban dus je telefoon, iPad en computer uit de slaapkamer of schakel ze uit.

Oefeningen

Met een druk leven is het niet altijd gemakkelijk om te ontspannen als je ’s avonds in bed ligt. Doe daarom ontspanningsoefeningen, zodat je de aandacht naar je lichaam verlegt en sneller in slaap valt.

Slaapmutsje

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een klein glaasje drinken voor het slapengaan geen nadelige effecten merken. Je valt hierdoor vaak sneller in slaap maar (!) de kwaliteit van de nachtrust wordt wel iets minder.

Melk of een banaan

In melk en in bananen zitten stoffen die de aanmaak van melatonine stimuleren. Combineer de twee in een gezonde smoothie. Zzz…

Woelen

Lig je vaak te woelen omdat je niet kunt slapen? Stap uit bed! Lees wat bladzijdes van je boek bij een zacht lampje of ruim nog even de vaatwasser uit. Je zult zien dat het helpt.

Slaaptherapie

Ongeveer een derde van de vier miljoen mensen in Nederland die een slaapstoornis hebben, gebruikt slaapmiddelen. Helaas hebben deze middelen een verslavende werking. Daarom is slaaptherapie beter. Vraag ernaar bij je huisarts. Slaaptherapie kun je ook online volgen.

Snoozen

Stop met snoozen. Zet de wekker en stap er dan ook écht uit. Zet na die eerste niet nog drie wekkers voor het geval dat je je verslaapt. Hier word je een beetje suffig van. Gaat de wekker af? Dan sta jij naast je bed. Fris en fruitig.

 

Bron