Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Streep door vakantieplannen: ook voor Griekse eilanden geldt vanaf vandaag code oranje

Streep door vakantieplannen: ook voor Griekse eilanden geldt vanaf vandaag code oranje

Reizen & Uitjes
Streep door vakantieplannen: ook voor Griekse eilanden geldt vanaf vandaag code oranje

Slecht nieuws voor iedereen die nog een vakantie naar één van de Griekse eilanden op de planning had staan. Sinds vanochtend zijn de eilanden van code geel naar code oranje gegaan, wat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. 

Dikke streep door vakanties

Nadat de afgelopen tijd steeds meer vakantiegebieden, waaronder heel Spanje en grote delen van Frankrijk, op code oranje werden gezet, zet het ministerie van Buitenlandse Zaken nu ook een dikke streep door de vakanties naar de Griekse eilanden. Niet alleen neemt volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken het aantal besmettingen op de eilanden toe, ook is het aantal vakantiegangers dat besmet is geraakt met het coronavirus op een van de Griekse eilanden gestegen. Overigens geldt het advies alleen voor de Griekse eilanden. Het vaste land blijft op code geel staan en is dus nog wel te bezoeken.

Streng policy

Vakantiegangers die de afgelopen tijd naar het land afreisden, kregen een flinke to do-list ter voorbereiding van hun vakantie mee. Zo gold er in heel Griekenland een lange tijd een streng policy. Zo werd er vanaf 17 augustus een verplichte test ingevoerd. Hiervoor moesten toeristen een coronatest afnemen die niet ouder was dan 72 uur bij aankomst in Griekenland of op één van de eilanden. Deze test werd op 31 augustus afgeschaft.

Lees ook 
Coronavirus blijft om zich heen grijpen: déze Nederlandse stad is bestempeld als nieuwe brandhaard

Horeca na 12 uur dicht

Wel moeten toeristen zich nog online registreren bij de Griekse overheid en kan het voorkomen dat je verplicht een coronatest op het vliegveld moet afnemen. Ook geldt na het aantal toenemende besmettingen op eilanden als Zakynthos, Lesbos, Mykonos, Paros een avondklok waarbij de horeca na 12 uur dicht moet. Daarnaast zijn bijeenkomsten van meer dan negen personen niet toegestaan en is een mondkapje zowel binnen als buiten verplicht.

Wat te doen bij thuiskomst

Maar wat moet je nou doen als je op dit moment op een van de eilanden – of in een ander oranje gebied – vakantie aan het vieren bent? Wanneer je terug komt van een ‘oranje’ vakantiebestemming, óók wanneer het reisadvies ‘oranje’ is geworden tijdens jouw verblijf in het land of je door dit land bent teruggereisd met de auto en je de auto ook daadwerkelijk uit bent gegaan om bijvoorbeeld te tanken, moet je bij terugkomst in Nederland tien dagen in quarantaine. Dit geldt ook als je een coronatest hebt afgenomen, omdat het hier om een momentopname gaat.

Meer weten over wat je moet doen als je terugkomt uit een oranje gebied? Klik dan op deze link.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief

Bron: NOS, AD | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee