Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Geen vliegschaamte maar eetschaamte: eten op vakantie slechter dan je vlucht

Geen vliegschaamte maar eetschaamte: eten op vakantie slechter dan je vlucht

Reizen & Uitjes
Geen vliegschaamte maar eetschaamte: eten op vakantie slechter dan je vlucht
Vliegschaamte: het is de afgelopen jaren redelijk een ding geworden. Maar misschien moeten we switchen naar eetschaamte. Wat je eet op vakantie blijkt vaak namelijk nóg slechter voor het milieu te zijn dan je vlucht naar je bestemming. Daar kwamen wetenschappers van de Universiteit van Lund (Zweden) en Universiteit van Queensland (Australië) in een nieuwe studie achter. 

Vliegschaamte werd twee jaar geleden genomineerd voor Woord van het Jaar, met de betekenis: “de schaamte die iemand ervaart als hij of zij gebruikmaakt van een vliegtuig terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen.” Maar we zouden ons blijkbaar meer moeten schamen voor wat we allemaal naar binnen werken op vakantie.

Ecologische voetafdruk

Toegegeven, het ligt hier wel aan het soort vakantie dat je kiest. Ga je voor een all inclusive vakantie? Dat is wat je hier eet een stuk slechter voor het milieu dan je vliegreis. Maar zorg je zelf voor eten, dan ligt je voedselafdruk weer een stuk lager. Hoe zit dat dan?

De onderzoekers analyseerden de ecologische voetafdruk van verschillende soorten vakanties. Hierbij keken ze naar de uitstoot van het voedsel dat werd geconsumeerd, van de accommodatie en van de vlucht naar de bestemming. Hieruit bleek dat het eten bij all inclusive vakanties over het algemeen meer CO2-uitstoot produceert dan de vlucht naar deze bestemming. Maar kook je zelf? Dan produceer je juist een heel stuk minder CO2-uitstoot dan je reis.

Lees ook: Zo veel geld bespaar je als je vijf in plaats van negen minuten doucht

Voedselverspilling

Hoe kan het nou dat de ecologische voetafdruk van voedsel bij een all inclusive zo veel hoger ligt? Volgens de onderzoekers komt dat doordat er bij dit soort vakanties altijd heel veel voedsel wordt verspild.

Als advies geven de onderzoekers dan ook mee dat zulke vakantieoorden meer milieubewustere keuzes moeten maken. Hiermee doelen ze onder meer op het aanbieden van plantaardige keuzes, nadenken over het minimaliseren van hun voedselverspilling, meer lokale en seizoensgebonden producten aanbieden en misschien zelfs overschakelen naar hernieuwbare energie voor de accommodatie.

Minder vliegen helpt dus al om je ecologische voetafdruk te verminderen. Maar met het onderzoek wordt gehoopt dat mensen nu ook meer gaan nadenken over hun voedselkeuzes. Dit kan dus zelfs nog een grotere impact hebben op het milieu dan vliegen naar je bestemming.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: Unsplash

Shoppen is altijd een goed idee