Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Feiten en fabels over teken

Feiten en fabels over teken

Feiten en fabels over teken

Nu het weer mooier is, brengen we meer tijd buiten door. Heerlijk natuurlijk om een lange wandeling door het bos of de duinen te maken. Alleen is de kans op een tekenbeet wel degelijk aanwezig! 

Er bestaan veel misverstanden over deze kleine beestjes. Lees hieronder vijf vaak voorkomende gedachten over teken en of dit feiten of fabels zijn.

1. Teken komen alleen in de zomer voor

Fabel. Zodra de temperatuur boven de 5 tot 10 graden komt, zijn teken al actief. De meeste tekenbeten komen in de periode maart-oktober voor, maar met een warme winter zoals afgelopen jaar, heb je dus het hele jaar door kans op een tekenbeet.

2. Van een tekenbeet krijg je de ziekte van Lyme

Feit, maar niet in alle gevallen. Je kunt de ziekte van Lyme krijgen als je gebeten wordt. Gemiddeld  is 20% van de teken besmet met de lymebacterie. In 2009 liepen naar schatting ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op. Huisartsen zagen zo’n 93.000 mensen met een tekenbeet waarvan ongeveer 22.000 mensen last kregen van de eerste verschijnselen van de ziekte van Lyme (een rode ring rond de beetplek).

3. Teken kunnen uit bomen vallen

Fabel. Teken laten zich niet uit bomen vallen. Teken zitten voornamelijk in hoog, schaduwrijk gras of bij lage planten en lopen op de mens over als die erlangs loopt.

4. Je moet een teek met een draaiende beweging verwijderen.

Fabel. Verwijder een teek door hem met een pincet of speciale tekentang zo dicht mogelijk bij de huid te pakken en langzaam uit je huid te trekken. Irriteer de teek niet, ontsmet pas nadat je de teek verwijderd hebt.

5. Kinderen lopen een grotere kans op een tekenbeet

Feit. Kinderen spelen vaker buiten en gaan ook vaak van de paden af. Hierdoor vergroot de kans op een tekenbeet.

Een tekenbeet, wat nu?

  • Haal een teek zo snel mogelijk weg. Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
  • Gebruik geen alcohol, jodium, olie, zeep of andere middelen voordat je de teek verwijdert.
  • Neem een pincet of speciale tekenverwijderaar om de teek te verwijderen.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Als er een stukje van de kop van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet het beetwondje (nadat je de teek hebt verwijderd) met 70% alcohol of jodium.
  • Schrijf de datum en de plaats op het lichaam waar je gebeten bent op, zo kun je later terugkijken, mocht je toch klachten krijgen.
  • Zit de teek waarschijnlijk al meer dan 24 uur in de huid vast? Overleg dan met de huisarts of behandeling gewenst is.
  • Heb je de teek binnen 24 uur verwijderd? Houd de huid rondom de beet 3 maanden in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme.
  • Krijgt je klachten? Ga dan naar de huisarts en zeg dat je door een teek gebeten bent.

Meer nare beestjes