Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Kunnen we deze zomer dan tóch naar het buitenland op vakantie dankzij de Europese gezondheidspas?

Kunnen we deze zomer dan tóch naar het buitenland op vakantie dankzij de Europese gezondheidspas?

Kunnen we deze zomer dan tóch naar het buitenland op vakantie dankzij de Europese gezondheidspas?

Op vakantie, naar het buitenland, zonder zorgen. Al maanden behoort het helaas niet tot de mogelijkheden (al pakt bekend Nederland wél nog het vliegtuig), dus des te meer hopen we dat we komende zomer wél onze koffers kunnen inpakken. En er is goed nieuws, want er gloort een sprankje hoop aan de horizon. De EU werkt namelijk aan een Europese gezondheidspas, waarmee we hopelijk héél snel de grens weer over mogen.

Plan voor zomervakantie

Hoewel het advies momenteel nog steeds klinkt om alleen naar het buitenland te reizen wanneer het strikt noodzakelijk is, blijven we hopen dat we binnenkort weer op vakantie kunnen. Met een beetje geluk is dat over een paar maanden al, want de Europese Commissie is momenteel bezig met een plan voor de zomervakantie. Er wordt namelijk gewerkt aan een Europese gezondheidspas, waarop je huidige coronastatus staat. Denk hierbij aan informatie over een vaccinatie, maar ook testresultaten informatie over antistoffen. Het ‘groene certificaat’ is daarbij een belangrijk onderdeel.

Europese gezondheidspas

Met de Europese – waarschijnlijk digitale – gezondheidspas zouden EU-burgers komende zomer weer grotendeels vrij kunnen reizen, van en naar andere EU-landen. Mensen die gevaccineerd zijn, zouden daarbij meer vrijheid krijgen. Gelukkig wordt ook aan de groep gedacht die nog geen coronavaccin heeft gehad, gezien de inentingen niet voor de zomer afgerond zullen zijn. Zo zou je ook een groen vinkje op je gezondheidspas kunnen krijgen als aangetoond kan worden dat je antistoffen hebt. Ook met een negatieve test zou je zo’n aantekening krijgen.

Certificaat

Naar verwachting geeft niet alleen de Europese gezondheidspas je de vrijheid om van EU-land naar EU-land te reizen. Zo zou er ook gesproken worden over dat alleen een test- of vaccinatiebewijs voldoende is. Hiervoor zou dan een digitaal certificaat ontworpen worden dat in alle EU-landen te lezen is.

Kanttekening

Dat de zuidelijke EU-landen staan te popelen om weer toeristen te ontvangen, moge duidelijk zijn. Zij gaven eerder al aan ervoor open te staan om te werken met een dergelijke pas. Kanttekening: verschillende EU-landen willen reizigers wél bepaalde eisen op kunnen leggen, zoals een verplichte quarantaine. Deze moeten dan wel bekend zijn bij de Europese Commissie en andere landen. Op vakantie gaan zoals we pre-corona deden, is het hoogstwaarschijnlijk dus nog níet bij. Maar de mogelijkheid om te reizen komt hiermee wél weer een stapje dichterbij. En eerlijk, van iedere stap in de goede richting worden we op dit moment al blij. Op naar meer!

Lees ook
Trailer time: Pixar’s nieuwste parel ‘Luca’ doet je verlangen naar zomeravonden en verre vakanties

Stelling

Onlangs legden we jullie de volgende stelling voor: ‘Nu al vakantieplannen maken voor komende zomer is veel te voorbarig’. Veel van onze lezeressen lieten weten hun vakantie al geboekt te hebben. Hoe denk jij over deze stelling? Praat mee via onderstaande post of op Facebook.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Flair (@flair_nl)

Bron: Libelle.nl, NOS.nl | Beeld: Getty Images