Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Met corona besmette passagier in jouw vliegtuig? Zóveel zitplaatsen verder ben je ‘veilig’

Met corona besmette passagier in jouw vliegtuig? Zóveel zitplaatsen verder ben je ‘veilig’

Met corona besmette passagier in jouw vliegtuig? Zóveel zitplaatsen verder ben je ‘veilig’

Als iemand die corona onder de leden heeft in een vliegtuig zit, wie lopen er dan het meeste kans om ook besmet te raken? Loopt het hele vliegtuig risico, of valt dat eigenlijk reuze mee?

Risico in vliegtuig

Om precies te zijn: mensen in de drie rijen ervoor en erachter zitten, zouden het virus kunnen oplopen. De virusdeeltjes kunnen zich waarschijnlijk niet verder verspreiden door het toestel, denken onderzoekers. Mensen lopen volgens hen meer risico in ongeventileerde ruimtes die even groot zijn.

Haken en ogen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en onderzoeksinstituut Koninklijke NLR hebben metingen gedaan met poppen in vliegtuigen. Het risico op besmetting neemt toe wanneer de besmettelijke passagier meer virusdeeltjes verspreidt dan gemiddeld. Zo’n persoon wordt door de onderzoekers een ‘superuitscheider’ genoemd. Het risico stijgt ook wanneer de vlucht langer duurt. Als mensen mondkapjes aan boord dragen, daalt het risico juist. Bovendien helpt de verplichte coronatest voor vertrek om te voorkomen dat besmette personen kunnen inchecken. In elke 11 tot 33 vluchten zou een besmettelijke passagier aan boord kunnen zijn gekomen, schatten de onderzoekers.

Mondkapjesplicht

Mondkapjes zijn vanaf aanstaande zaterdag niet langer verplicht in openbare ruimtes in ons land, maar wel in het openbaar vervoer. Toch blijken steeds meer mensen maling te hebben aan dat verbod. Dinsdag roept reizigersorganisatie Rover reizigers in het openbaar vervoer op om zolang dat verplicht is een mondkapje te blijven dragen in trein, bus, tram en metro.

Lees ook
Boeken maar! Ook déze vakantielanden staan weer op geel (én groen!)

‘Júist dragen nu het drukker wordt’

De organisatie ziet dat steeds minder mensen dit doen. “Steeds meer mensen denken dat het niet nodig is, maar juist nu het drukker wordt, moeten we mondkapjes blijven dragen”, zegt een woordvoerder van Rover. Bij Rover zijn nog niet enorm veel klachten binnengekomen over medereizigers zonder mondkapje, maar de woordvoerder sluit niet dat dat er nog meer klachten binnenkomen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: ANP | Beeld: Getty