Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > BEWEZEN: ouders hebben wel degelijk een favoriet kind

BEWEZEN: ouders hebben wel degelijk een favoriet kind

BEWEZEN: ouders hebben wel degelijk een favoriet kind

We hebben altijd wel een beetje getwijfeld over het antwoord op de vraag of onze ouders al dan niet een lievelingskind hebben, ongeacht hun stellige ontkenning wanneer we die vraag openlijk stelden. Toch bevestigt de wetenschap nu ons gevoel van onrechtvaardigheid.

Altijd een favoriet

In een gezin heb je vaak een kind dat altijd het zwarte schaap is, en een kind dat nooit gestraft wordt. Kortom, er is altijd een favorietje (oh, het onrecht!) dat altijd net dat beetje meer klaargespeeld krijgt.

Katherine Conger, Amerikaans socioloog en hoogleraar aan de universiteit van Californië, deed onderzoek naar de vraag of ouders al dan niet een lievelingetje hebben. Drie jaar lang onderzocht ze 384 families, en de resultaten liegen er niet langer om:

70% van de vaders en 74% van de moeders gaven toe dat ze bepaalde privileges geven aan één van hun kinderen.

Deze voorkeursbehandeling zou vooral invloed hebben op de jongsten van het gezin, wat kan leiden tot een lager zelfbeeld. De socioloog merkte ook dat alle kinderen de neiging hebben om zich minder geliefd te voelen dan hun broers en/of zussen. Het gras is altijd groener aan de andere kant, toch?

Lees ook: