Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Hoe erg kunnen klachten zijn als je besmet raakt ná je vaccinaties?

Hoe erg kunnen klachten zijn als je besmet raakt ná je vaccinaties?

Hoe erg kunnen klachten zijn als je besmet raakt ná je vaccinaties?

Sommige mensen zijn al helemaal gevaccineerd, en toch lopen de besmettingen in rap tempo op. Bij praatprogramma Op1 schuift daarom immunoloog Marjolein van Egmond aan om een aantal prangende vragen te beantwoorden.

Aangescherpte coronamaatregelen

De coronamaatregelen zijn aangescherpt, thuiswerken wordt weer geadviseerd, festivals mogen tóch niet meer doorgaan en er dreigt zelfs een code rood voor Nederland. In sommige landen geldt er al een negatief reisadvies, of zijn de maatregelen een stuk strenger om het land in te komen. En dat terwijl het steeds meer vaccinaties plaatsvinden, en velen zelfs al volledig gevaccineerd zijn.

Vragen over vaccinaties

“In principe zijn de vaccins heel erg goed”, vertelt de immunoloog bij Op1. Ze laat weten dat je met een volledige vaccinatie tussen de 60 en 95 procent beschermd bent tegen ziek worden. “Alle vaccins zitten rond de 85 tot 90 procent bescherming tegen ernstige ziekte of ziekenhuisopname.” Op1-presentatrice Maaike Timmerman stelt: “Daar gaat het eigenlijk om, toch, de ziekenhuisopnames?” Van Egmond bevestigt dit in de uitzending.

Lees ook:
Een vierde golf?! OMT sluit ondanks vaccinaties nieuwe coronagolf komende winter niet uit

In het ziekenhuis

“Het is niet zo dat er helemaal niemand in het ziekenhuis komt die gevaccineerd is, maar over het algemeen zijn het echt de niet-gevaccineerde mensen”, vult de immunoloog aan. Wanneer je volledig gevaccineerd bent is de kans dat je na een besmetting in het ziekenhuis raakt heel klein, maar het kán dus nog wel gebeuren.

Misvattingen

Van Egmond meent dat er ook veel misvattingen rondom de vaccins bestaan. Dit omdat er maar bepaalde informatie naar buiten wordt gebracht. Hierdoor krijgen mensen een vertekend beeld van de werkelijkheid volgens haar. Ze verklaart: “Mensen die gevaccineerd zijn en níet ziek worden, hebben absoluut geen nieuwswaarde. Dus daar hoor je niets over. Je hoort vaker iets over mensen die gevaccineerd zijn en waar daarna toch iets mee gebeurt”, aldus de immunoloog.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD | Beeld: Getty