Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > 5 van de meest vervelende vragen aan de gynaecoloog

5 van de meest vervelende vragen aan de gynaecoloog

5 van de meest vervelende vragen aan de gynaecoloog

(Copyright: Thinkstock)

Neen, je bent geen slappeling. Maar als je de praktijk van de gynaecoloog binnenwandelt, heb je toch plots een héél klein hartje. You’re not alone! Wij verzamelden vijf van de meest vervelende vragen die vrouwen willen, maar niet durven te stellen.

Ik heb af en toe jeuk daarbeneden. Moet ik me zorgen maken?

Antwoord van de gynaecoloog: “Jeuk aan je vagina kan verschillende oorzaken hebben: een soa, een te strakke broek of te lang vochtige kleren aanhouden… Het is dus moeilijk om meteen te zeggen of jeuk ernstig is of niet.  Als de jeuk niet verdwijnt na een douche, kun je het beste een afspraak bij de gynaecoloog maken.”

Hoeveel afscheiding is normaal?

Antwoord van de gynaecoloog: “Vergeet ‘normaal’. De hoeveelheid afscheiding varieert van vrouw tot vrouw. Ook de kleur en de consistentie is niet altijd hetzelfde en verandert tijdens je cyclus. Wat belangrijker is, is om te weten wat ‘normaal’ is voor jou. Verandert jouw afscheiding ineens drastisch (van kleur, van hoeveelheid), ga dan even langs de gynaecoloog.”

Waarom zijn mijn tepels zo gevoelig?

Antwoord van de gynaecoloog: “Duizenden zenuwen komen samen in je tepel. Het is dus meer dan normaal dat dit een zeer gevoelig lichaamsdeel is. Bij de meeste vrouwen zijn tepels het meest gevoelig vlak vóór de menstruatie door een daling van progesteron. Heb je er nooit last van, maar zijn ze nu plots overgevoelig? Breng dan een bezoek aan de gynaecoloog. Misschien is dit een teken dat je zwanger bent. Een nieuwe anticonceptiepil kan ook – door de verandering in de hormonen – aanleiding geven tot tepelgevoeligheid.”

Wat als er ontlasting meekomt tijdens de bevalling?

Antwoord van de gynaecoloog: “Het kan dat je bij het persen wat ontlasting verliest. Ik zou me daar niet te veel zorgen om maken: op dat moment heb je andere dingen aan je hoofd, en het team dat je bijstaat bij de bevalling is dat gewend. Schaam je je erg, praat er dan over met je gynaecoloog. Hij kan je een klysma laten geven, zodat je darmen leeg zijn.”

Hoe komt het dat ik niet zo fris ruik daar beneden?

Antwoord van de gynaecoloog: “Voeding of drank heeft geen enkele invloed op de geur van je vagina. Elke vrouw heeft haar eigen natuurlijke geur, en daarom hebben vaginale sprays of crèmes ook weinig zin. Ze zorgen vaak zelfs voor irritatie en halen het natuurlijke evenwicht van de bacteriën in je vagina uit balans. Om dezelfde reden mag je ook geen zeep gebruiken om je vagina te wassen. Gewoon spoelen met water is nog altijd het beste. Verandert je vaginale geur? Dan kan wijzen op een infectie. Maak in dat geval een afspraak met je gynaecoloog.”

Lees ook: