Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > 5 doeltreffende tips om een blaasontsteking te voorkomen

5 doeltreffende tips om een blaasontsteking te voorkomen

5 doeltreffende tips om een blaasontsteking te voorkomen

Je weet dat je een blaasontsteking hebt als je voortdurend moet plassen, maar dat het niet lukt. Of wanneer plassen voelt alsof een vuurspuwende draak je lady parts heeft overmeesterd. Als je ooit last van deze kwaal hebt gehad, dan wil je er alles aan doen om het te voorkomen. Je leest hier ons ‘antiblaasontstekingsplan’.

Een vrouwenkwaal

Een blaasontsteking is een echt vrouwenkwaaltje. Volwassen vrouwen hebben 50 keer meer kans op een blaasontsteking dan mannen. 50 keer! Hoe komt dat? Het heeft allemaal te maken met de menselijke anatomie: bij vrouwen liggen de vagina en de anus erg dicht bij elkaar, waardoor bacteriën uit de darm makkelijker het vaginale slijmvlies kunnen besmetten. Het urinekanaal van een vrouw is ook heel kort waardoor microben snel in de blaas terecht kunnen komen.

Beter voorkomen dan genezen

Er bestaan een aantal trucjes en middeltjes om de kans op een blaasontsteking te verkleinen.

  • Drink meer water. Dat is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook een middeltje tegen blaasontstekingen. Twee liter per dag is het minimum. In een blaas die vaak gevuld en geleegd wordt, krijgen bacteriën minder kans om zich aan de blaaswand vast te hechten.
  • Ga regelmatig plassen. Houd je plas niet op tot je écht niet meer kan. Leeg de blaas sowieso vóór het slapengaan en na seksueel contact.
  • Vaginale sprays en gewone zeep zijn niet goed voor je lady parts: ze ontregelen de natuurlijke zuurtegraad van je vagina waardoor bacteriën makkelijker kunnen groeien.
  • Er zijn kruidentheesoorten die een desinfecterende werking zouden hebben voor de blaas. Bosbessenthee, wittedovenetelthee en berkenthee, bijvoorbeeld. De doeltreffendheid van deze drankjes is niet wetenschappelijk aangetoond, maar één of twee kopjes per dag kunnen geen kwaad. En ze tellen ook mee voor die twee liter water per dag die je moet drinken. Win-win!
  • Wie blaasontsteking zegt, hoort bijna meteen iemand cranberry- of veenbessensap echoën. Er bestaan bewijzen dat veenbessensap preventief werkt tegen een blaasontsteking, maar echt wetenschappelijk bewijs is er niet. Maar het kan geen kwaad en het smaakt misschien wel lekker na zoveel water.

Dokter?

Bij elk vermoeden van een blaasontsteking is het aan te raden de dokter te raadplegen. De infectie kan namelijk snel verplaatsen naar de nieren en het nierweefsel aantasten.

Lees ook: