Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Eclipsbril klaar? Turen maar! Vandaag sinds zes jaar weer een zonsverduistering te zien

Eclipsbril klaar? Turen maar! Vandaag sinds zes jaar weer een zonsverduistering te zien

Eclipsbril klaar? Turen maar! Vandaag sinds zes jaar weer een zonsverduistering te zien

In Nederland is deze week een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. De maan schuift op donderdag 10 juni voor een deel van de zon langs, waardoor het lijkt alsof er een hap uit de bovenkant van de zon is. Volgens Weer.nl lijkt het weer mee te werken en zal de eclips goed te zien zijn in ons land.

Kijk-kansen

Door een hogedrukgebied is er een grote kans op rustig, warm en vrij zonnig weer. In het binnenland komen vandaag de meeste stapelwolken voor en aan de kust is het vrij zonnig. Daar is de kans dus het grootst om de eclips waar te nemen. Mensen kunnen onder anderen naar sterrenwachten toe om samen naar de verduisterde zon te kijken.

Niet helemaal donker

De zonsverduistering vindt vandaag plaats tussen 11.19 en 13.31 uur. Daarbij schuift de maan vanaf de aarde gezien precies voor de zon langs. Omdat het gaat om een gedeeltelijke zonsverduistering, zal het niet helemaal donker worden. Volgens Weer.nl is rond 12.23 uur het beste moment om een blik omhoog te werpen. Op dat moment zal de zon voor zo’n 17% door de maan worden bedekt.

Eclipsbril kopen

Hoewel het niet echt donker wordt, is er toch iets van de verduistering te merken. Zonnepanelen zullen bijvoorbeeld minder energie opwekken. Met het blote oog is, mits je niet in de zon kijkt, ook wel iets te merken. Wil je wel zien wat het effect van de eclips, dan is een speciale bril aan te raden omdat het slecht is voor je ogen om direct in de zon te kijken. Zo’n eclipsbril bestel je gewoon online, bij een Nederlandse ondernemer die de brillen in alle soorten en maten aanbiedt. Hij bedacht de site omdat hij ooit zelf misgreep tijdens een totale zonsverduistering in Noord-Amerika. Hij kon toen nergens meer een bril kopen.

Lees ook
Zorgt een duurdere zonnebril ook écht voor een betere bescherming voor je ogen of niet?

Zeldzaam fenomeen

De laatste eclips die in West-Europa te zien was, was op 20 maart 2015. De volgende gedeeltelijke eclips zal plaatsvinden op 25 oktober 2022. Volledige zonsverduistering zijn een (heel) stuk zeldzamer. De laatste totale eclips die vanuit Nederland te zien was, gebeurde in mei 1715, de eerstvolgende is in oktober 2135.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty