Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Wel of niet op zomervakantie? Dít is wanneer er eindelijk meer duidelijkheid komt over het reisadvies

Wel of niet op zomervakantie? Dít is wanneer er eindelijk meer duidelijkheid komt over het reisadvies

Wel of niet op zomervakantie? Dít is wanneer er eindelijk meer duidelijkheid komt over het reisadvies

Waar we tot 2020 met regelmaat onze koffers pakten voor een stedentripje over de grens of een verre reis, is op vakantie gaan sinds COVID een stuk minder vanzelfsprekend. Maar man, wat hebben we daar zin in (en da’s nog zacht uitgedrukt). Terwijl de één al voorzichtig plannen maakt voor de zomer, wacht de ander liever tot er meer duidelijkheid is over het reisadvies voor de komende maanden. Wanneer we daar eindelijk meer over te horen krijgen? Volgens coronaminister Hugo de Jonge duurt het niet lang meer.

Reisadvies zomervakantie 2021

Als we De Jonge mogen geloven, wil het kabinet volgende week meer duidelijkheid geven over het reisadvies voor de komende maanden. Eigenlijk zou er deze week al meer bekend over worden, net als over verdere versoepelingen. Toch is besloten om het uit te stellen, vanwege de nog altijd grote druk op de ziekenhuizen door het hoge aantal coronapatiënten.

Nog even afwachten

“We hebben gedacht de hele besluitvorming op te schuiven naar volgende week, ook over vakanties”, aldus de minister van Volksgezondheid. Hij denkt dan ook dat mensen die deze zomer nog op vakantie willen, het beste het nieuwe advies kunnen afwachten. “Het is zeker goed om alvast op allerlei sites te kijken. Zoek je camping alvast uit, zou ik zeggen. Maar daadwerkelijk boeken, het is toch verstandig even het reisadvies af te wachten. Dat geven we dinsdag.” Aanstaand weekend overlegt het kabinet weer in het Catshuis over de coronamaatregelen. Naar verwachting volgt dan dinsdag 11 mei een nieuwe persconferentie.

Meer versoepelingen in aantocht?

Of we veel versoepelingen kunnen verwachten in die persconferentie, is nog maar de vraag. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) moet het aantal mensen met corona dat in een “lopend 7-daagsgemiddelde” in een ziekenhuis en intensive care wordt opgenomen namelijk eerst met 20 procent zijn afgenomen. Zo’n daling ziet het OMT nu helaas nog niet, stelt De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Eén lichtpuntje: het adviesorgaan denkt volgens de minister wél dat de piek in de ziekenhuisopnames is bereikt en de kans op verdere stijging is afgenomen. Maar… (natúúrlijk is er ook weer een ‘maar’) tegelijkertijd staat in het nieuwe OMT-advies dat de druk op de zorg nu nog onverminderd groot is door het hoge aantal coronapatiënten. Ook is het aantal mensen dat besmettelijk is, nog steeds hoog (ruim 170.000) en ligt het reproductiegetal op 1,03.

Lees ook
Coronaopnames nog altijd te hoog: geen versoepelingen na 11 mei

Torenhoge cijfers

Helaas is het coronavirus dan ook nog niet echt op zijn retour in Nederland. Sterker nog, waarschijnlijk zijn er in de afgelopen week weer meer dan 50.000 nieuwe gevallen vastgesteld – voor de vierde keer op rij. Het exacte weekcijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images