Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > De zomer is weer even terug: temperaturen lopen flink op en zelfs kans op warmterecords

De zomer is weer even terug: temperaturen lopen flink op en zelfs kans op warmterecords

Nieuws & Maatschappij
De zomer is weer even terug: temperaturen lopen flink op en zelfs kans op warmterecords

Het leek er even op dat de zomer officieel voorbij was, maar Nederland zou Nederland niet zijn als het weerbeeld niet tóch weer zou veranderen. Vorige week werd al gezegd dat het maar liefst 25 graden zou kunnen worden deze week en nu beloven de temperaturen nóg verder op te lopen. Sterker nog, er zouden zelfs warmterecords verbroken kunnen worden.

Nazomer 2.0

Het wordt flink warm aan het begin van deze week en er is zelfs een kans dat warmterecords sneuvelen. Dinsdag wordt waarschijnlijk de warmste 15 september ooit gemeten, zo verwacht Weeronline.

Tropische dag

Als het in De Bilt dertig graden of meer wordt, is dit bovendien een recordlate officiële tropische dag. Tropische dagen in september zijn behoorlijk uitzonderlijk, aldus het weerbureau. In Limburg en het oosten van Brabant wordt het gemiddeld eens in de vijf jaar 30 graden of meer in september. In De Bilt is dit pas in vier jaren voorgekomen: 1949, 1991, 2013 en 2016.

Prinsjesdag

Dinsdag kan ook de warmste Prinsjesdag ooit worden. Voor Prinsjesdag zijn de waarnemingen op KNMI-meetpunt Voorschoten/Valkenburg bij Den Haag leidend. De warmste Prinsjesdag tot dusver was in 1961. Het werd toen 28,7 graden en dit was ook de enige keer dat de temperatuur in de regio Den Haag steeg naar zomerse waarden tijdens Prinsjesdag. De kans dat ook deze waarde morgen overschreden wordt is groot.

Maandag geen record

Overigens wordt het deze maandag ook warm, maar waarschijnlijk gaan er geen records aan, aldus Weeronline. In de middag is het al uitzonderlijk warm voor half september. Het wordt tussen de 23 en 25 graden op de Wadden, 27 tot 28 graden in de Randstad en 31 graden in het zuidoosten. Warmterecords levert dit zeer waarschijnlijk echter niet op, want deze records staan zeer scherp. Op 14 september 2016 werd het in De Bilt namelijk 31,4 graden en in het Gelderse Deelen – bij Arnhem – zelfs 32,7 graden. 14 september is ook de laatste dag in het jaar waarop het in De Bilt ooit tropisch warm werd. Als het dinsdag 30,0 graden of meer wordt is ook dit record gebroken.

Lees ook
Alweer bíjna september! Wordt het full on herfst, of hebben we een zalige nazomer tegoed?

Weer herfst 2020

Na een uitzonderlijk droge lente en zomer lijkt het erop dat de herfst juist natter gaat verlopen dan normaal. Het goede nieuws is dat we daar in september nog niet heel veel mee te maken krijgen, zo voorspelde Weeronline eerder al. Vooral in oktober gaat het flink regenen. Dat belooft, net als vorig jaar, de natste maand van de herfst te worden. Richting de winter, eind november en in december, keert droog weer terug. De kans op nachtvorst neemt dan toe.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock, Instagram

Shoppen is altijd een goed idee