Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Eindelijk: het einde van het tijdperk drie zoenen is in zicht

Eindelijk: het einde van het tijdperk drie zoenen is in zicht

Eindelijk: het einde van het tijdperk drie zoenen is in zicht

Van harte ge- kus -fe- kus -li- kus -citeerd! Een gewoonte die je vast en zeker bekend voor komt. Tijdens de coronacrisis namen we onder andere afstand van deze traditie en gelukkig zal dat voorlopig zo blijven volgens deze deskundigen.

Brabantse drieklapper 

De drie kussen komen van oorsprong uit de twintigste eeuw weg van het Franse platteland. Dat zegt hoogleraar ontwikkelingspsychologie Dolph Kohnstamm, die onderzoek heeft gedaan naar het fenomeen. “Als de marktjes opengingen, gaven mensen elkaar altijd drie kussen. Dat stond in groot contrast met de stad, mensen in bijvoorbeeld Parijs vonden het maar een boerse gewoonte. Ze wilde daar niks mee te maken hebben.” Vanuit de Franse dorpjes, verplaatste het fenomeen zich naar Brabant. De Brabanders waren zo trots op de traditie dat ze deze de “Brabantse drieklapper” noemde. Interessant. 

Intiem gedoe 

Tegenwoordig zijn we dat gekus een beetje zat. Dat is niet gek, gezien de oorspronkelijke betekenis van de kus. Volgens etiquette-expert Beatrijs Ritsema, was het geven van drie kussen een intiem gebaar tussen goede vrienden en familie. “Als je in het jaar 2000 binnenkwam op een verjaardag, gaf je drie zoenen aan de jarige en misschien nog zijn of haar partner, maar meer niet. Nu, nog voordat corona aanbrak, zoende je de jarige, de partner, alle kinderen én vrienden. De ondergrens was verdwenen. Iedereen kwam in aanmerking voor drie zoenen” zegt ze.

Lees ook:
Waarom je volgens onderzoek elke dag 4 minuten moet knuffelen

Weg uit straatbeeld

Met alle coronaversoepelingen in ons achterhoofd, vreesden we voor de terugkomst van de drieklapper. Gelukkig hoeven we ons hier geen zorgen over te maken. Ritsema geeft aan dat we niet alleen minder mensen gaan zoenen, maar ook dat het aantal kussen minder zal worden: “Mensen zullen als de coronamaatregelen zijn versoepeld, nog wel vrienden kussen, maar dat blijft dan tot één keer beperkt.” Is dat eens even een opluchting!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty