Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Ziekenhuizen krijgen geen applaus maar dreigbrieven: ‘Het zou allemaal in scène zijn gezet’

Ziekenhuizen krijgen geen applaus maar dreigbrieven: ‘Het zou allemaal in scène zijn gezet’

Ziekenhuizen krijgen geen applaus maar dreigbrieven: ‘Het zou allemaal in scène zijn gezet’

We applaudisseerden ruim een jaar geleden massaal voor de zorg, maar van die dankbaarheid en enthousiasme is nog maar weinig over. Ziekenhuizen krijgen namelijk veel haatreacties op sociale media, verontrustende telefoontjes en zelfs dreigbrieven opgestuurd. 

Dreigbrieven

Jelle van Buuren, onderzoeker naar complotdenkers, legt uit dat een bepaalde groep mensen zeer wantrouwig is als het gaat om de media en de overheid en dat laten ze vooral via online platformen weten. Veel complotdenkers zijn van mening dat het virus niet bestaat en dat er geen druk is in de ziekenhuizen, vertelt Van Buuren. De complottheorieën gaan ver: mensen denken dat veel ziekenhuisverhalen in scène zijn gezet en dat coronapatiënten eigenlijk acteurs zijn. “Tot en met het slangetje in het linkerneusgat, dat daar niet zou horen. Het zou allemaal in scène zijn gezet. Die hele schakering aan wantrouwen werkt polarisatie in de hand”, aldus Van Buuren.

Als ziekenhuizen een verhaal delen over een coronageval, dan kunnen ze veel negatieve reacties verwachten. Veel mensen vinden de verhalen overdreven. Maar het gaat verder dan dat, zo vertelt Dick Nagelhout van het Maastricht UMC. “Er zijn medewerkers die brieven thuisgestuurd hebben gekregen. Incidenteel, maar het gebeurt. Ook krijgen we dreigmails binnen.”

Lees ook
Voor ongevaccineerde is de kans op IC-opname door corona meer dan 30 keer zo groot

Kritiek

Ook het Groningse UMCG kreeg veel kritiek, zegt Lex Kloosterman. “Er kwamen heel veel boze telefoontjes binnen en telefonisten werden bedreigd. Die lagen echt onder vuur, ook persoonlijk. Toen is er een medewerker weggelopen en naar huis gegaan. Dan zie je wel hoe heftig het kan zijn”, vertelt hij. Ook huisartsen krijgen te maken met bedreigingen. Veel huisartsen voelen zich niet vrij om over het belang van vaccineren te praten, omdat ze veel haat over zich heen krijgen.

Complotdenkers veranderen niet snel van mening. Zelfs niet als ze met corona het ziekenhuis inkomen, zelfs dan ontkennen ze dat het coronavirus bestaat. “Er zijn patiënten die wakker worden op de ic en nóg zeggen dat ze een longontsteking hebben gehad, omdat corona niet bestaat”, zegt Kloosterman. De oplossing is volgens onderzoeker Van Buuren om te “blijven zoeken naar het in beeld brengen van de discussie. Inhoudelijke afwegingen en keuzes aandragen. Want nu splijt de discussie families, vriendengroepen en collega’s.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLnieuws | Bron: Getty Images