Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Een zelftest doen? Vergeet niet om het wattenstaafje ook door je keel te halen vanwege omikron

Een zelftest doen? Vergeet niet om het wattenstaafje ook door je keel te halen vanwege omikron

Een zelftest doen? Vergeet niet om het wattenstaafje ook door je keel te halen vanwege omikron

De omikronvariant van het coronavirus is sinds een aantal weken de dominante variant in Nederland. En dat is terug te zien in de besmettingscijfers, want dagelijks worden er meer dan 25.000 positieve tests gemeld. Een zelftest kan ook een besmetting met omikron detecteren, maar je moet wel één extra stap toevoegen. Wij leggen je uit hoe. 

Zelftest omikron

Omikron opsporen door middel van een zelftest blijkt lastiger te gaan, omdat de zelftesten minder gevoelig zijn voor de omikronvariant. Hierdoor kan het zijn dat je een negatieve uitslag hebt bij een zelftest, terwijl je wel positief bent. Gelukkig is hier een oplossing voor, je hoeft alleen maar één extra stap te doen in het zelftest-proces.

De huidige bijsluiters van zelftests schrijven voor dat je het wattenstaafje in beide neusgaten moet doen en vervolgens een paar keer moet draaien in je neus. Daarna stop je de wattenstaaf in een testvloeistof en druppel je de vloeistof op een zelftest. Maar dit is niet genoeg. Een omikronbesmetting is namelijk beter vast te stellen met een zelftest als je het wattenstaafje óók even langs je keel haalt. Steek het staafje even in je keel en draai ‘m een paar keer rond en doe vervolgens de wattenstaaf in beide neusgaten volgens het stappenplan. Je kunt gewoon hetzelfde wattenstaafje gebruiken voor een keel- en neusswab, net als ze doen in de GGD-teststraten.

Lees ook
Epidemioloog benadrukt: laat je ook testen op corona als je déze milde klachten hebt

Waarom?

Maar waarom deze extra stap? “Omikron zit, in tegenstelling tot de deltavariant, eerder in de keel dan in de neus. Als je dan in de eerste dagen van de besmetting alleen afneemt in de neus, dan kun je een vals-negatief resultaat krijgen”, legt de Belgische viroloog Marc van Ranst uit aan Hart van Nederland. De viroloog moedigt mensen aan een keeluitstrijkje te maken als extra stap tijdens het zelftesten. Wel vindt Van Ranst dat de overheid of het RIVM een officiële voorlichting hierover moet geven, zodat mensen zich bewust worden van deze belangrijke extra stap.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Bron: LINDA | Beeld: Getty Images