Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Zelf schaatsen slijpen? Zó doe je dat in 10 minuten

Zelf schaatsen slijpen? Zó doe je dat in 10 minuten

Nieuws & Maatschappij
Zelf schaatsen slijpen? Zó doe je dat in 10 minuten

Yes, het kán! Het ijs op de sloten en ondergelopen ijsbaantjes is inmiddels echt dik genoeg om er op te schaatsen. Moet je wel scherpe schaatsen hebben, want met botte schaatsen is het ploeteren om vooruit te komen. Zijn jouw schaatsen bot? Lees dan hier hoe je je schaatsen zelf kunt slijpen.

Zelf schaatsen slijpen

Schaatsen slijpen klinkt als een uitdaging en eh… dat is het ook wel een beetje. Het is ook niet iets dat je wekelijks doet. Maar als het moet, dan moet het. Hoe je dat aanpakt? Komt ie: allereerst heb je een slijptafel, een slijpsteen en een afbraamsteen nodig. Grote kans dat je die niet in huis hebt, maar dit is allemaal online te bestellen. Of klop even aan bij je buurman, of bel je ouders of je oom; misschien hebben die het wel in huis. Schaatsliefhebbers genoeg in ons land, zou je zeggen!

Slijpen maar

Goed, nu je die slijptafel, slijpsteen en afbraamsteen voor je hebt liggen, kun je aan de slag. Het kost je ongeveer 10 minuten tijd. Bij Editie NL legt een expert uit hoe je dat aanpakt:

  • Je zet de schaatsen op z’n kop in de slijptafel, met de ijzers omhoog.
  • Pak de slijpsteen en glij daarmee schuin over de ijzers heen, van voor naar achter. Gebruik daarbij wel het hele slijpblok, anders komen er groeven in de ijzers.
  • Dat doe je eerst een paar keer met de grove kant van de slijpsteen.
  • Maak daarna de ijzers even schoon.
  • Herhaal bovenstaande nog een paar keer met de fijne kant van de slijpsteen.
  • Gebruik het hele slijpblok, anders slijp je groeven in de ijzers.
  • Klaar met slijpen? Pak dan de afbraamsteen om de ‘braampjes’ aan de zijkanten van je ijzers weghalen. Braampjes zijn oneffenheden, die je kunt voelen door met je nagel naar boven en naar beneden te gaan over het ijzer.
  • Tenslotte kun je de schaatsen nog polijsten met een polijstblok, mocht je die in huis hebben. Maar het is niet noodzakelijk, want zonder polijsten zullen je geslepen schaatsen ook al prima glijden.
  • Nog even schoonmaken en klaar is kees.

Lees ook:
Haal ze maar uit het vet: dít is deze week de beste dag om te schaatsen

Hulptroepen

Word je al moedeloos bij het lezen van bovenstaande handleiding? Vraag dan je buurman, ouders, oom of andere hulptroepen of ze je schaatsen willen slijpen. Of ga langs bij de lokale slijperij. Grote kans dat er wel een lange rij wachtenden voor je staat…

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Editie NL | Beeld: Istock

Shoppen is altijd een goed idee