Je bent hier: Home > Nieuws > De paden op, de lanen in? Opletten dan: eerste teken al gespot door extreem zachte winter

De paden op, de lanen in? Opletten dan: eerste teken al gespot door extreem zachte winter

Nieuws
De paden op, de lanen in? Opletten dan: eerste teken al gespot door extreem zachte winter

Op een mooie, zonnige winterdag is een wandeling maken heerlijk. Normaal hoef je dan niet te letten op teken – de beestjes worden meestal in de loop van maart voor het eerst actief, maar door de extreem zachte winter zijn de eerste exemplaren nú al gespot. Opletten, dus.

Zon en hogere temperaturen

Dat teken nu al actief zijn vanwege het zachte winterweer wordt gemeld door het Kennis- & Adviescentrum Dierplagen (KAD). Volgens het KAD zorgen de hoge buitentemperaturen in combinatie met de zon ervoor dat teken of nimfen nu al tevoorschijn komen. De hoogste aantallen teken worden altijd waargenomen in de periode van april tot en met september.

Reuzenteek

De geleedpotige parasieten komen in het hele land voor in bossen, duinen en heidegebieden. Ze verschansen zich het liefst in hoog gras en tussen bladeren. Vorig jaar werd voor het eerst een griezelige ‘reuzenteek’ gespot in ons land.

Tekenbeet

Teken voeden zich met het bloed van zoogdieren, vogels en reptielen. Ook de mens kan een zogeheten gastheer voor teken zijn. De dieren kunnen uren of dagen ongemerkt op de huid van hun gastheer zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig, maar in sommige gevallen kan de spinachtige de ziekte van Lyme overdragen.

Lees ook
Jakkes: gevaarlijke en ‘rennende’ reuzenteek voor het eerst in Nederland gespot

Teek verwijderen

Het advies is om teken zo snel mogelijk te verwijderen. Dat kan het best met behulp van een puntig pincet, tekentang of tekenkaart. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Hoe eerder je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting. Gebruik geen alcohol of jodium bij het verwijderen van een teek. Bekijk ook onderstaande video van het RIVM.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee