Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dit is wat je als ouder kunt doen als je kind een winterdip heeft

Dit is wat je als ouder kunt doen als je kind een winterdip heeft

Dit is wat je als ouder kunt doen als je kind een winterdip heeft

Tijdens de wintermaanden kun je last hebben van een winterdipje. Dit komt door de koudere en kortere dagen waarin er minder zonlicht is. Ook kinderen kunnen hier last van hebben. Psycholoog Marleen Derks legt uit waar het vandaan komt en wat je als ouder kunt doen.

Winterdip bij kinderen

“Kinderen hebben dezelfde winterdipjes als ouderen”, zegt psycholoog Derks. Als een kind last heeft van een winterdipje dan is dit te herkennen aan minder energie, minder behoefte aan sociaal contact en wil het kind minder ondernemen. “Je kind kan zich willen terugtrekken van zijn sociale activiteiten, en minder of juist meer willen eten. Een verstoord slaapritme behoort ook tot de kenmerken.”, aldus Derks.

Oorzaak somberheid

De grootste factor tijdens een winterdipje is het gebrek aan zonlicht. Zo zegt Marleen: “Vooral het ochtendlicht is ontzettend belangrijk voor een goede start van de dag, en daar ontbreekt het veel mensen aan in de winter. Het zonlicht zorgt voor de aanmaak van serotonine, wat wordt omgezet in melatonine in het lichaam; een hormoon dat ervoor zorgt dat je ‘s avonds moe wordt en ‘s ochtends vroeg wakker wordt.”

Minder energie

Doordat er minder zonlicht is wordt er ook minder vitamine D aangemaakt in het lichaam van je kind. Daarnaast zit er in fruit en groenten minder vitamines tijdens de wintermaanden en dat zorgt dus ook voor minder energie. Hierdoor krijgen kinderen minder zin om bijvoorbeeld buiten te gaan spelen. “Jammer, want sporten en bewegen is juist zo belangrijk voor het aanmaken van geluksstofjes in het lichaam, waardoor kinderen zich beter gaan voelen en beter over zichzelf gaan denken”, legt Derks uit.

Lees ook
Last van een winterdip? Probeer dan eens dit voedingsmiddel

Winterdip voorkomen

Gelukkig kun je als ouder wel iets tegen een winterdepressie doen. Derks zegt: “Zorg ervoor dat je kind zo veel mogelijk buiten in het zonlicht komt, het liefst ‘s ochtends vroeg. Neem je kind mee om te sporten, of laat hem sporten met andere kinderen. Dat zorgt tevens voor een gevoel van verbinding, wat de kans op een depressie ook verkleint.”

Verder legt de psycholoog uit dat je een gevoel van verbondenheid bij je kind kunt bevorderen door je te verplaatsen in zijn of haar de negatieve gevoelens. Merk je dat je kind somber is of niet lekker in zijn of haar vel zit? Praat hier dan samen over en geef aan dat je je kind begrijpt. En bedenk vervolgens samen wat jullie hieraan kunnen doen. Op deze manier voeltje kind zich begrepen geaccepteerd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nu.nl | Beeld: Getty Images