Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Is de winter nu toch écht in aantocht? Met dít weer gaat 2021 van start (en zo sluiten we 2020 af)

Is de winter nu toch écht in aantocht? Met dít weer gaat 2021 van start (en zo sluiten we 2020 af)

Is de winter nu toch écht in aantocht? Met dít weer gaat 2021 van start (en zo sluiten we 2020 af)

De kerstdagen zijn inmiddels achter de rug en de laatste dagen van 2020 zijn aangebroken. Waar de feestdagen dit jaar een stuk rustiger zijn dan normaal, was het weer afgelopen zondag behoorlijk onstuimig. Door storm Bella waaide het flink en leek het maar niet op te houden met regenen. Wat betekent dit voor deze week? En met wat voor weer gaan we 2021 in?

Weer januari 2021

Een witte kerst hebben we op onze buik kunnen schrijven, maar de normaal gesproken koudste maand van de winter – januari – moet nog komen. Hoewel de weersvoorspellingen niet altijd even betrouwbaar zijn als ze lang van tevoren gedaan worden, zijn we altijd wél razend benieuwd naar wat ons te wachten staat. De meteorologen van Weeronline snappen dat wel en doen dan ook vast een boekje open over de verwachtingen.

Kunnen we schaatsen?

De afgelopen jaren hebben we nauwelijks een echte winter gehad in januari, maar aankomend jaar lijkt daar verandering in te komen. Vooral het eerste deel van de maand zou volgens de modellen zomaar eens kouder kunnen worden dan normaal en wie weet zouden zelfs schaatsliefhebbers hun hart weer kunnen ophalen. Hoe het er nu naar uitziet, lijkt er niet alleen kou maar ook winterse buien in aantocht te zijn. En ja, daarbij wordt gehint op sneeuw #fingerscrossed.

Dubbele cijfers

Voor iedereen die een hekel heeft aan dat winterse weer, is er ook goed nieuws. Het lijkt namelijk niet al te lang aan te houden, want in het tweede deel van januari wordt zachter weer verwacht. Aan het begin van de maand bestaat namelijk de kans dat we in het vizier komen van Siberische lucht, maar wanneer de wind weer terug waait naar de zuidwesthoek, zullen de temperaturen weer stijgen. We zouden dan te maken kunnen krijgen met regen, maar óók dubbele cijfers op te thermometer.

Afwachten

Hoewel volgens weermodellen de kans op een koude januarimaand groter lijkt dan normaal, is het nog maar afwachten of de winter écht om de hoek komt kijken. Als de wind namelijk een andere richting aanneemt, komen we namelijk niét in het vizier van die ijzige Siberische lucht en belooft de aftrap van het nieuwe jaar al een stuk zachter te zijn. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat dit gebeurt; al vaker heeft de echte kou ons kikkerlandje niet bereikt de afgelopen jaren en is het gebleven bij een paar graden nachtvorst. Dat wil echter niet zeggen dat ons een warme periode te wachten staat, dus je winterjas nog even aan de kapstok laten hangen en de handschoenen tevoorschijn toveren, is géén slecht idee.

Lees ook
Dikke onzin: waarom je níet tot 1 januari moet wachten met je sportieve goede voornemens

Oud & Nieuw

Dit jaar wordt er geen vuurwerk de lucht in gestoken, maar toch: hoe wordt het weer op oudjaarsdag? Volgens Weeronline blijft het overwegend droog, met een temperatuur van vier graden in het oosten, en zes in het westen. Ook zou het tijdens de jaarwisseling op de meeste plaatsen droog blijven en komt de temperatuur rond het vriespunt uit. De kans op mist is gezien het vuurwerkverbod klein.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline.nl | Beeld: iStock, Instagram