Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > En nu niet meteen naar de stad sprinten: Nederlandse winkels openen voorzichtig weer hun deuren

En nu niet meteen naar de stad sprinten: Nederlandse winkels openen voorzichtig weer hun deuren

En nu niet meteen naar de stad sprinten: Nederlandse winkels openen voorzichtig weer hun deuren

Horecabedrijven moesten noodgedwongen hun deuren sluiten in verband met de coronacrisis, maar ook veel winkels kozen ervoor om tijdelijk dicht te gaan. Na een aantal weken gaan deze mondjesmaat toch weer open, zo stelt een woordvoerder van de belangenorganisatie INRetail. “De kosten gaan ook gewoon door en de steun van de overheid maakt niet alles goed.”

Winkels mondjesmaat weer open

Volgens de woordvoerder van INRetail zijn het zowel kleinere winkels als ketens die de deuren weer openen, zo schrijft NU.nl. “Vaak niet van alle vestigingen en in ieder geval met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen.”

Tijd goed gebruikt

Winkels hebben de periode dat ze dicht waren onder meer gebruikt om de inrichting aan te passen aan de richtlijnen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft opgesteld over verantwoord winkelen, meldt onder meer Van Haren. “De tijd is ook gebruikt om personeel te trainen”, zegt de brancheorganisatie. Suit Supply bevestigt dat. “We zijn als een van de eerste zaken dichtgegaan, met uitzondering van onze vestiging in Amsterdam. Daar heeft het personeel geoefend met het op maat maken van pakken, zonder dicht bij de klanten te komen.” Het op afstand maken van pakken doen de medewerkers volgens directeur Fokke de Jong door op afstand in te schatten waar het pak moet worden afgespeld. “De klant trekt het pak dan weer uit, het wordt afgespeld en dan kan de klant het weer passen.” De winkels van Suit Supply in China zijn inmiddels weer open en daar gaat het goed en het is in Amsterdam ook met succes beproefd.

Kosten gaan door

Ook zijn mondkapjes in de zaken voorhanden, voor wie dat wil. Bij Bever zijn twaalf winkels na aanpassingen weer open en kunnen klanten ook op afspraak shoppen als ze dat willen. “Om als winkel een maand dicht te zijn, dat doet gruwelijk veel pijn”, zegt de woordvoerder van de brancheorganisatie. “Vaak kunnen klanten online terecht, maar dat maakt bij lange na de misgelopen winkelomzet niet goed.” Dit is volgens hem ook juist de periode waar de retailers het van moeten hebben, het voorjaar. “De kosten gaan ook gewoon door en de steun van de overheid maakt niet alles goed.”

Gezondheid en veiligheid op eerste plaats

Woonwarenhuis IKEA laat weten dat nog geen besluit is genomen over het weer openen van de winkels. “Op dit moment ligt onze prioriteit bij de veiligheid van onze medewerkers en klanten en de voortgang van het bedrijf voor de korte en lange termijn.” Ook zaken van de Bijenkorf zijn voorlopig nog dicht. “Op dit moment werken wij aan verschillende scenario’s om de fysieke winkels gedeeltelijk of volledig te heropenen, dit volgens de richtlijnen en voorzorgsmaatregelen van de RIVM”, laat het chique warenhuis weten. “Onze belangrijkste prioriteit is de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers en klanten.”

Streng handhaven

Bij de winkels die wel open zijn of gaan, wordt gecontroleerd of de maatregelen worden nageleefd, zoals het anderhalve meter afstand houden. “En streng gehandhaafd en daar staan we natuurlijk helemaal achter. Maar ook na 28 april zal alles niet ineens weer normaal zijn en je moet toch in de huidige anderhalve metereconomie een zekere mate van omzet zien te halen”, besluit INRetail.

Uitstellen uitverkoop

Hoewel de winkels mondjesmaat weer opengaan, moeten we – als het aan het kabinet ligt – wel nog even geduld hebben tot de zomeruitverkoop. Er wordt namelijk onderzocht of het mogelijk is om de kortingsperiode uit te stellen, zo meldt het AD. Op die manier wil het kabinet de kleine winkeliers steunen die hard geraakt worden door de coronacrisis en weinig financiële reserves hebben.

Enthousiaste reacties

Uit een peiling onder retailondernemers zou blijken dat een ruime meerderheid enthousiast is over de plannen om de uitverkoop uit te stellen. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken zegt in een reactie dat ze “op zijn steun kunnen rekenen.”

Lees ook
Pas op voor onjuiste adviezen: dit zijn de hardnekkigste foutieve tips tegen coronavirus

Huur opschorten

Naast het uitstellen van de uitverkoop roept het kabinet vastgoedeigenaren op om mee te denken met de noodlijdende detailhandel. Eerder deden vertegenwoordigers van huurders en verhuurders al een brede oproep om de huur van winkel- en horecapanden tot 20 april op te schorten. Wil jij je favoriete winkels ook steunen? Dan weet je wat je te doen staat (shoppen, dus!).

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, AD.nl | Beeld: iStock