Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > White November? Zó groot is de kans dat het deze maand nog gaat sneeuwen

White November? Zó groot is de kans dat het deze maand nog gaat sneeuwen

White November? Zó groot is de kans dat het deze maand nog gaat sneeuwen

Sneeuw in november? Het is wel eens voorgekomen, maar dat het zeldzaam is, is zeker. Gaat het er in 2021 van komen? Of moeten we nog geduld hebben en hopen op een witte kerst, of een witte januari?

Het aantal dagen dat in november sneeuw wordt waargenomen ligt gemiddeld op twee. In Vlissingen is het één en in Groningen, Drenthe en Twente drie. In verreweg de meeste gevallen gaat het hierbij om natte sneeuw of sneeuw dat slechts korte tijd blijft liggen.

Dromen mag

Als het al zou gebeuren, dan waarschijnlijk in de laatste dagen van deze maand. Waar het aan het begin van de maand gemiddeld nog 12 graden is, is het aan het eind van de maand slechts 6 graden. En ’s nachts wordt het aan het einde van november gemiddeld nog maar 2 graden. De laatste keer dat dit flink gebeurde was in 2005: toen viel er een echt pak sneeuw, al in de 11e maand van het jaar.

De kans dat er dit jaar wat sneeuw komt, is klein. En als het sneeuwt in november, zijn het vaak alleen natte vlokken die niet blijven liggen. Voor winterse neerslag is in deze tijd van het jaar aanvoer van koude lucht uit het noorden nodig. Maar meestal komt die wind niet uit het noorden rond deze tijd van het jaar. Als we geluk hebben krijgen we eind deze maand wél witte ochtenden: vaak is het dan ’s ochtends nog koud genoeg dat er wat natte sneeuw blijft liggen. De komende dagen blijft het nog gewoon rond de 10 graden, want normaal is voor de tijd van het jaar. Dus laten we maar hopen op eind november, of natuurlijk december. Want een beetje sneeuw is toch zó gezellig en knus.

Lees ook
Prangende vraag: is de kans op besmetting het kleinst in een ruimte vol met gevaccineerde, geteste of genezen mensen?

Bron: Weeronline | Beeld: Getty