Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > I’m dreaming of a white Christmas: hebben we dit jaar dan eindelijk een witte kerst?

I’m dreaming of a white Christmas: hebben we dit jaar dan eindelijk een witte kerst?

I’m dreaming of a white Christmas: hebben we dit jaar dan eindelijk een witte kerst?

Elk jaar is het weer de grote vraag: krijgen we een witte kerst? Of krijgen we een Christmas from hell met zware stormen en noodweer? Elk jaar blijft het lastig voorspellen wat het weer gaat doen tijdens de kerstdagen. Weerman William Huizinga heeft het verlossende antwoord.

Witte kerst

Sommige weerbureaus voorspellen dat het een horrorwinter gaat worden met zwaar weer. Anderen verwachten dat er sneeuw gaat vallen tijdens kerstmis. Meteoroloog William Huizinga wordt elk jaar overspoeld met vragen over het weer tijdens de kerstdagen. Mensen willen té graag sneeuw zien tijdens kerst, meent hij. “Dat neemt dan ernstige vormen aan. De wens is de vader van de gedachte: je gelooft iets, omdat je wil dat het zo is. En ziet daar de hele tijd de bevestiging van. Ze klampen zich vast aan elke strohalmpje.”

Lees ook
Leuk die kerstboom, maar er zitten gemiddeld 25.000 insecten, mijten en spinnen in

Sneeuw: ja of nee?

Er zou vanuit de Noordpool koude poollucht naar ons kikkerlandje kunnen komen wat kan zorgen voor sneeuw, zeggen sommige weerbureaus. Het KNMI is echter een stuk minder optimistisch. Huizinga is er niet helemaal over uit of we nu een strenge of zachte winter krijgen en of we sneeuw kunnen verwachten. “Een winterverwachting voor Nederland hangt van veel factoren af. Het maakt het maken van een winterverwachting erg complex en de verwachting vooral erg onzeker.”

Niets zo veranderlijk als het weer. “Het fluctueert enorm. We zitten in een grillig patroon. Het gaat de komende dagen ineens naar de 10 graden toe, en volgende week wordt het weer wat kouder. Zo gaat dat steeds”, aldus Huizinga. Bij Buienradar zijn ze van mening dat er zeker een koude temperatuur komt die kan zorgen voor sneeuw, maar dat er geen neerslag wordt voorspeld. “Zoals het er dus nu naar uitziet, gaan we geen witte kerst krijgen”, zegt Buienradar.

Okay, het kan dus vriezen of dooien. Waarschijnlijk weten we pas in de week van kerst of we een mooi laagje sneeuw kunnen verwachten. Fingers crossed!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLnieuws | Beeld: Getty Images