Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Een wet tegen kinderarmoede: volgen we Nieuw-Zeeland?

Een wet tegen kinderarmoede: volgen we Nieuw-Zeeland?

Een wet tegen kinderarmoede: volgen we Nieuw-Zeeland?

In Nieuw-Zeeland bestaat een wet tegen kinderarmoede en verschillende Nederlandse politieke partijen willen dit voorbeeld volgen. Want zelfs in Nederland leven een op de tien kinderen leven in armoede. De Partij van de Arbeid en ChristenUnie vinden dat over deze ‘stille ramp’ te weinig wordt gesproken. 

Wat houdt de wet tegen kinderarmoede in?

De bedoeling van de wet is dat het aantal kinderen dat in armoede opgroeit met minimaal de helft wordt gehalveerd. Volgens Gijs van Dijk, PvdA-kamerlid, heeft de politiek nauwelijks aandacht voor de ernstige gevolgen die armoede op een kind heeft. Ook de ChristeUnie vindt dat er een verplichting moet komen voor de overheid om meer te doen tegen kinderarmoede.

Wet tegen kinderarmoede in Nieuw-Zeeland

Premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Adern, deed begin dit jaar een voorstel voor een wet tegen kinderarmoede. Ze zei toen: “Ervoor zorgen dat mensen met lage inkomens in waardigheid kunnen leven, is een van de beste economische stimuleringspakketten die je kunt bedenken.”

Doel van Nederlandse partijen

De twee initiatiefnemers van de wet in Nederland willen dat het aantal kinderen dat leeft in armoede in 2030 minimaal gehalveerd is. De partijen willen dat er een verantwoordingsverplichting komt voor de politiek. Ieder jaar moet worden vastgelegd hoeveel kinderen in armoede leven en wat de effecten zijn van het gevoerde overheidsbeleid. Zo moet kinderarmoede uit de luwte komen en moet er meer over gesproken worden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images