Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dit waren de hoogtepunten van het weeroverzicht van het jaar 2021

Dit waren de hoogtepunten van het weeroverzicht van het jaar 2021

Dit waren de hoogtepunten van het weeroverzicht van het jaar 2021

2021 is alweer bijna voorbij. We hebben mooie dagen gehad, maar ook minder mooie dagen. Zo viel er in Heerlen in twee dagen tijd 230 millimeter regen, terwijl dit normaal 850 millimeter in een jaar is. 13 en 14 juli waren waarschijnlijk de heftigste dagen van 2021. Dit zijn de hoogtepunten van het weer in 2021. 

1 januari

Het eerste jaar dat er een vuurwerkverbod was. Maar dat betekent niet dat iedereen zich hier ook aan heeft gehouden. Sterker nog: er werd zelfs code oranje afgegeven door de enorme mist die ontstond door alle knallen.

Het jaar in gemiddelden, temperatuur:

“Het was een kouder jaar dan het klimaatgemiddelde”, vertelt William Huizinga van Buienradar. “Het staat nu op 10,44 graden Celsius, normaal is 10,54. Het is sinds 2013 voor het eerst kouder dan het klimaatgemiddelde en er was geen hittegolf zoals de afgelopen jaren.” Maar is het dan ook écht koud geweest dit jaar? Dat viel nog wel mee. Sinds de start van de berekeningen waren er 21 jaren warmer of net zo warm als afgelopen jaar.

7 februari

7 februari was een dag met veel wind én ook sneeuwval, vertelt Huizinga. “Het was snijdend koud, echt een arctische beleving. Er werd zelfs code rood afgegeven voor sneeuwjacht.” Ook werd er een naam gegeven aan de code rood die werd afgegeven: Darcy. “Het was voor het eerst dat dat gebeurde.” De kou hield aan tot 15 februari. “Heel Nederland ging het ijs op, daarna ging het dooien en kwam er weer code rood, nu voor ijzel en gladheid.”

21 april

Als we terugdenken aan het voorjaar, wat schiet ons dan als eerste te binnen? Juist, dat het voornamelijk koud en nat was. Er waren geen enorme hoogtepunten. De lente had afgelopen jaar veel moeite om door te breken.

21 mei

Het was dit voorjaar dan ook bijna niet te doen om niet zonder een zeiknat pak thuis te komen. Goed voorbereid op pad gaan helpt dan ook vaak. In mei waren er  veel ‘popcornbuien’. Ze zijn er zomaar ineens en ze zijn ook zo weer weg. Dat was voor een weerapp bijna onmogelijk om op te pakken.

weeroverzicht 2021

17 juni

En toen kwam daar eindelijk die lekkere tropische zomer. Vooral 17 juni sprong eruit. Dit was de eerste landelijke tropische dag. “De warmste juni ooit gemeten”, zegt Huizinga.

18 en 19 juni

Maar die tropische dagen gingen ook gepaard met enorm zwaar onweer. De inwoners van Leersum weten dit nog maar al te goed. Want een valwind maakte van hun dorp op sommige plaatsen een ruïne. En ook in Oldebroek ging het goed mis. “Daar braken elektrische masten als luciferhoutjes.”

13 en 14 juli

In Limburg wordt er niet graag teruggedacht aan deze twee dagen. Er bleef namelijk vrij lang een lagedrukgebied op één plek hangen, met dramatische gevolgen. In België en Duitsland vielen zelfs 200 doden. In Nederland waren geen doden, maar heeft het water wel een enorme ravage aangericht in delen van Limburg. Hoe kon het zo misgaan? “De neerslagintensiteit was heel hoog en het bleef op één plaats. En dat gebeurde in het heuvellandschap. Al het water stroomde naar lager gelegen delen”, vertelt Huizinga. Ook werd er voor de derde keer een code rood afgegeven. “Dat was ook de laatste keer, en dit keer alleen in Limburg.”

25 juli

Ook 25 juli was weer zo’n dag met enorme regenval. Dit keer hadden ze niet in Limburg, maar in Friesland natte voeten. Huizinga kreeg er zelf ook mee te maken: “Ik was op vakantie in Friesland en was echt onder de indruk hoe hard en hoe lang het regende.”

Het jaar in gemiddelden, regenval:

Afgelopen jaar was gemiddeld flink wat natter dan andere jaren. “We lijken uit te komen op zo’n 892 millimeter, normaal is zo’n 850 millimeter regen”, verteld Huizinga.” De uitschieter was in Limburg. In Heerlen viel op 13 en 14 juni 230 millimeter regen in twee dagen tijd.

9 september

We slaan augustus even over. “Een wat drogere maand dan normaal”, laat Huizinga weten. Maar het was geen maand met hoogtepunten. 9 september was dat dan weer wel. Op een voetbalveld in Enschede sloeg namelijk de bliksem in. En dit was niet zomaar bliksem. “Als positief geladen bliksem uit de wolk komt, zit er ook veel energie in om de weerstand van de lucht te overtreffen. Door die extra energie kan het echt klinken als een bom die ontploft”, vertelde meteoroloog Brian Verhoeven toen.

weeroverzicht 2021

21 oktober

Oktober, weer een natte maand. Er waren zelfs kleine tornado’s en windhozen die af en toe zorgden voor onveilige momenten. Vooral in Barendracht en Zelhem ging het goed mis. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio raakte er vier mensen gewond.

Het jaar in gemiddelden, zonuren:

Afgelopen jaar hebben we regelmatig kunnen genieten van het zonnetje. “Tot nu 1786 uur. Gemiddeld is 1721 uur”, laat Huizinga weten. En toch hebben vele het gevoel dat we helemaal niet zo’n goede zomer hebben gehad. Maar daar heeft Huizinga een verklaring voor: “De zomer speelt een grote rol in het gevoel van mensen, want dan leven mensen veel buiten. De zomer viel inderdaad wat tegen, maar verder waren er veel mooie dagen.”

26 en 27 november

En toen was daar zomaar ineens sneeuw! We hadden het nog niet verwacht, maar toch was het er. Op sommige plekken sneeuwde het zelf zo hard, dat het ook nog bleef liggen. Maar helaas was het niet alleen maar pret, het leverde namelijk ook veel hachelijke situaties op. Er kon niet namelijk niet op tijd worden gestrooid.

1 december

En dan moeten we het natuurlijk ook nog even hebben over de winterstorm begin deze maand. Helaas geen sneeuw en ijs zoals we hadden gehoopt. Deze maand was het vooral regen en wind.

weeroverzicht 2021

Lees ook
Geen handschoenen nodig: dit is de weersvoorspelling tijdens de jaarwisseling

25 en 26 december

Kerst is nog maar net achter de rug, maar als je kijkt naar het weer was dit jaar best interessant. “Er werd zelfs geschaatst”, verteld Huizinga. In de Ryptsjerksterpolder bonden de echte fanatiekelingen op tweede kerstdag de ijzers onder, en er was ook de eerste marathon op natuurijs. In Noordlaren werd gestreden om de winst.

31 december

En hoe zit het dan met de jaarwisseling? Wat is er voorspelt? Huizinga verwacht een zachte jaarwisseling met een hoop bewolking. “We gaan misschien zelfs wel wat dagrecords breken, zo warm wordt het.” De laatste dagen van het jaar waren verder vooral nat, maar vanavond blijkt het droog te blijven. “En ondanks het vuurwerkverbod verwacht ik toch nog wel wat mistvorming.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLNieuws | Beeld: RTL