Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > It giet tóch nog een beetje oan: kunnen we dan tóch nog schaatsen op natuurijs de komende dagen?

It giet tóch nog een beetje oan: kunnen we dan tóch nog schaatsen op natuurijs de komende dagen?

Nieuws & Maatschappij
It giet tóch nog een beetje oan: kunnen we dan tóch nog schaatsen op natuurijs de komende dagen?

Al sinds afgelopen weekend bedekt een witte deken ons kikkerlandje en blijven de temperaturen ver onder het vriespunt liggen. We kunnen ons haast niet meer herinneren wanneer het voor de laatste keer zo lang écht winter is geweest in Nederland en velen staan dan ook te popelen om te schaatsen op natuurijs. Maar zit dat er nog wel in?

Kans schaatsen februari 2021

Een warme jas, sjaal, muts, dikke sokken én handschoenen kunnen de afgelopen dagen niet ontbreken tijdens een blokje om. Ook de komende dagen blijft het volgens Weeronline nog ijzig koud, maar hoe lang blijft dat eigenlijk nog zo? Meteorologen doen een voorspelling en stellen dat schaatsen op natuurijs mogelijk is, maar benadrukken tegelijkertijd dat je niet té lang moet wachten als je dat nog wil doen.

-20 (!) graden

Doordat de temperaturen de komende dagen niet boven het vriespunt uitkomen, blijft de gevallen sneeuw nog wel even liggen. Er komt naar verwachting niets meer bij in het overgrote deel van het land, alleen op de Waddeneilanden bestaat die kans nog. Het blijft dan ook op de meeste plekken droog en vanaf morgen is er veel ruimte voor de zon. ’s Nachts zijn er naar verwachting brede opklaringen en belooft het behoorlijk koud te worden onder een heldere hemel. Lokaal kan het kwik zelfs zakken tot onder de -20 (!) graden.

Natuurijs

Voor alle schaatsfanaten onder ons zijn de voorspellingen natuurlijk veelbelovend, want dit zijn immers de beste condities voor het aangroeien van natuurijs. In het zuiden van Nederland kun je aankomend weekend dan ook naar alle waarschijnlijkheid de schaatsen uit het vet halen, al moet je er wél direct bij zijn. Na het weekend belooft het namelijk te gaan dooien en het kan er dan al gauw een stuk minder winters uit gaan zien.

Lees ook
Extreme winterkou? Zet de verwarming dan níet lager dan deze temperatuur

Overgang naar zachtere lucht

Als we de weermodellen mogen geloven, is de kans maar liefst zeventig procent dat de dooi inzet na het weekend. De wind zou geleidelijk naar het zuiden draaien, waardoor de aanvoer van minder koude en mogelijk zelfs zachte lucht op gang zal komen. Tijdens de overgang van de extreem koude naar zachtere lucht kan er nog wat winterse neerslag vallen, en de kans op buien en bewolking nemen na het weekend toe. Wil je dus nog even alles uit de witte, wondere wereld halen, dan is nú je kans. Niet te lang wachten!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline.nl | Beeld: Getty Images

Shoppen is altijd een goed idee