Je bent hier: Home > Nieuws > Van het ene naar het andere uiterste? Sneeuw én zalig lenteweer in aantocht

Van het ene naar het andere uiterste? Sneeuw én zalig lenteweer in aantocht

Nieuws
Van het ene naar het andere uiterste? Sneeuw én zalig lenteweer in aantocht

Nederlanders die deze winter nog geen sneeuw hebben gezien en hopen op witte straten, worden woensdag op hun wenken bediend, meldt ‘Weerplaza’ maandag. In de nacht van dinsdag op woensdag vallen in heel het land winterse buien, met als gevolg dat mensen op diverse locaties in Nederland in een ‘witte wereld’ zullen ontwaken. Van lange duur is dat echter niet. Sterker nog: we kunnen ons óók vast voorbereiden op zalig lenteweer!

‘Dat het wit wordt, staat vast’

“Het zal lang niet overal compleet wit zijn”, tempert woordvoerder Wilfred Janssen de verwachtingen. “Maar dat het gebeurt, staat vast en dat is gezien de geringe hoeveelheid sneeuw deze winter best opvallend.”

Als sneeuw voor de zon?

Dinsdag wordt een zeer bewolkte dag en kan het gaan regenen. Doordat de temperatuur in de loop van de dag flink afneemt naar om en nabij het vriespunt, is er gedurende de nacht sprake van (natte) sneeuw. In hoger gelegen gebieden, zoals de Veluwe en de Zuid-Limburgse heuvels, blijft de sneeuw langer liggen. Elders in het land verdwijnt de sneeuw in de loop van de ochtend. “De relatief warme periode van de laatste tijd zorgt voor een warme ondergrond, waardoor de sneeuw sneller verdwijnt.”

Lekker op tijd, lente!

Terwijl we ons dus op kunnen maken voor misschien wel de meest winterse dag van het seizoen (verder was het immers niet veel soeps), staat tegelijkertijd ook de lente voor de deur. Maart staat op punt van beginnen en als we de knappe koppen van WeerOnline mogen geloven, is het voorjaar vroeg van de partij dit jaar.

Warme lucht uit Zuid-Europa

Ondanks het uitblijven van ouderwets winterweer verwachten zij geen echte nawinter zoals we die de afgelopen jaren weleens meemaakten in maart. In tegendeel zelfs: “Maart belooft namelijk warm en droog te worden. De wind zit vaak in de zuidhoek en dat betekent dat warme lucht uit Zuid-Europa ons regelmatig weet te bereiken. Op meerdere dagen kan het 20 graden of warmer worden en de zon zal regelmatig te zien zijn”, aldus de weersite.

Kan de winterjas al naar zolder?

Hoewel warm en zonnig de boventoon lijkt te gaan voeren, moeten we toch ook rekening houden met kille en natte dagen. “Er zijn ook regenachtige dagen en als de wind een keer uit het noordwesten komt zijn maartse buien met hagel en zelfs natte sneeuw mogelijk. Volgens Weeronline zullen deze mindere dagen “wel duidelijk in de minderheid” zijn.

Lees ook
Hittegolven of plensbuien? Dit weer staat ons komende lente en zomer te wachten

Temperatuur in de lift

Hou je vast: het wordt gemiddeld maar liefst drie (!) graden warmer dan gebruikelijk: 9 graden in plaats van 6,2. Ook zal er zo’n 20 tot 30 mm minder neerslag vallen dan de gebruikelijke 68 mm. Maart belooft dan ook stukken beter te verlopen dan in 2019: toen viel gemiddeld maar liefst 105 mm. “Ook de rest van de lente laat droger weer zien dan gebruikelijk“, voorspelt WeerOnline tot slot.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl, WeerOnline | Beeld: Still

Shoppen is altijd een goed idee