Je bent hier: Home > Nieuws > Jammer van de timing: deze week een paar dagen écht lente en terrasweer

Jammer van de timing: deze week een paar dagen écht lente en terrasweer

Nieuws
Jammer van de timing: deze week een paar dagen écht lente en terrasweer

Na een maandenlange herfstachtige periode schieten de temperaturen eindelijk omhoog én laat het zonnetje zich regelmatig zien. Perfect terrasweer zou je zeggen, maar dat helaas nét nu we genoodzaakt zijn om zo veel mogelijk binnen te blijven en sociaal contact te vermijden in verband met het coronavirus…

Paar dagen lente

Het uitzicht vanuit het raam belooft de komende dagen een stuk minder grauw te zijn, het wordt een feestje om de ramen open te zetten en wat frisse lucht opsnuiven in de tuin of op het balkon is bovendien heerlijk deze week. Óf om een terrasje op te zoeken. Er wordt namelijk een lenteachtige periode verwacht met veel zon, weinig wind en temperaturen die kunnen oplopen tot maar liefst achttien graden, zo meldt Weerplaza maandag.

Aangename temperaturen

De komende dagen kenmerken zich door een afwisseling van bewolking en zon, een matige zuidwestenwind en temperaturen van zo’n tien tot vijftien graden, zegt meteoroloog Wilfred Jansen van Weerplaza. Hoewel de lucht maandagavond wat zal dichttrekken, stelt de regen die kan vallen niet veel voor.

Wandeling

Woensdag wordt de zachtste dag van de week. “De temperaturen variëren dan van twaalf tot achttien graden in het zuiden van Nederland. Aan de kust wordt het wel een paar graden kouder”, aldus Jansen. Het is goed weer om buiten te zitten. “En zolang we nog niet binnen hoeven te blijven, is een wandeling met dit weer ook zeker niet verkeerd.”

Van korte duur

Het mooie weer is helaas van korte duur: donderdag draait de warme zuidelijke wind en komt er een koude luchtstroom richting het land. Daarmee neemt de kans op regen aan het einde van de week ook toe. In het weekend blijft het wel droog, maar liggen de temperaturen een stuk lager dan de lenteachtige temperaturen waar we deze week op worden getrakteerd.

Rustig weer in aantocht

De eerste modellen laten echter wel zien dat de zuidelijke wind na het weekend weer terugkeert. “Doordat er een hogedrukgebied in de buurt van het land is, heeft het er alle schijn van dat we rustig weer krijgen, het droog gaat blijven en er alle ruimte is voor de zon.”

Vroeg voorjaar

Eerder deden meteorologen al een aantal voorzichtige voorspellingen voor de lente én zomer van 2020. Zo wist Yannick Damen van Weeronline te vertellen dat het voorjaar vroeg begint en ons een droge lente staat te wachten. Als we de voorspellingen van toen mogen geloven, zou het in maart en april maar liefst één tot twee graden warmer worden dan normaal. De kans op warme en zonnige dagen is groot, maar dat betekent niet dat er geen regenachtige dagen tussen zullen zitten. Mei kan daarentegen iets guurder worden, door dominerende noordwestenwinden, met kille en bewolkte dagen.

Lees ook
Hittegolven of plensbuien? Dit weer staat ons komende lente en zomer te wachten

Zomer 2020

Of een aangename lente betekent dat ons ook een warme zomer te wachten staat? Daar kon de weerdeskundige – gezien het nog even duurt tot dat seizoen aanbreekt – destijds nog weinig over zeggen. Wél zei hij dat de aangename lente in elk geval geen garantie is voor een zonnige zomer. Damen: “Zoals het er nu naar uitziet is de kans op heet en droog weer in juni het grootst en neemt in juli en augustus de kans op koeler weer met buien toe.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash

Shoppen is altijd een goed idee