Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe komt het dat het nog steeds herfst lijkt? Oók deze week weer onstuimig

Hoe komt het dat het nog steeds herfst lijkt? Oók deze week weer onstuimig

Nieuws
Hoe komt het dat het nog steeds herfst lijkt? Oók deze week weer onstuimig

Een grijze lucht, veel wind en regen: er zijn de afgelopen weken gelukkig uitzonderingen geweest maar over het algemeen lijkt het alsof de herfst nooit is opgehouden. Hoe komt het toch dat we ook in maart nog te maken hebben met dat onstuimige weer? En don’t shoot the messenger: hoewel de week droog begonnen is, betekent dat helaas niet dat het ook zo blijft…

Weer maart 2020

Afgelopen zaterdag werden we getrakteerd op een frisse maar stralende dag die smaakte naar meer, maar helaas zullen we nog even geduld moeten hebben. Deze week belooft namelijk weer onstuimig te worden en staat ons volgens Weeronline een hoop regen te wachten. Ook kunnen we vanaf dinsdag tot en met donderdag flink wat wind verwachten, maar het wordt daarentegen niet koud én de zon laat zich regelmatig zien. Morgen loopt het kwik op tot zo’n elf tot veertien graden; in het zuiden van het land kan het woensdag zelfs zestien graden worden. Maar… die zachte temperaturen zijn na donderdag helaas voorbij.

Minder onstuimig weer in aantocht

Vanaf vrijdag wordt het ’s middags zo’n acht tot elf graden. Iets kouder dan de dagen ervoor dus, maar wel vrij normaal voor de tijd van het jaar. ’s Nachts kan het afkoelen naar één tot vier graden, met lokaal kans op vorst. Hoewel het misschien iets frisser wordt, belooft het wél rustiger en minder onstuimig te worden.

Standvastig weer

Ben jij al weken helemaal klaar met dat regenachtige weer en die stormen die elkaar maar in rap tempo lijken op te volgen? Je bent niet de enige. Maar hoe komt het dat het al zo lang achter elkaar onstuimig is? En waarom lijkt het op dit moment nog steeds herfst? Volgens meteorologen komen langere periodes met standvastig weer wel vaker voor in ons land. Zo was het een jaar geleden nog drie weken achter elkaar kletsnat, en bleef het in september en oktober ook allesbehalve droog.

Miljoenen factoren

Toch is er volgens weerdeskundigen een hoop toeval in het spel als het gaat om hoelang standvastig weer aanhoudt. Het weer heeft namelijk te maken met oneindig veel factoren en een kleine verandering kan al van grote invloed zijn. Maar na zo’n zes weken zou een weerpatroon over het algemeen doorbroken worden.

Krachtige straalstroom

De voornaamste reden dat het nu al zo lang onstuimig is, heeft volgens meteorologen te maken met een krachtige straalstroom dit jaar. Weeronline legt uit dat dit een soort snelweg is met hoge windsnelheden op tien kilometer hoogte, waardoor stormdepressies naar Nederland worden geblazen. Dat die straalstroom begin 2020 zo sterk is, zou waarschijnlijk puur toeval zijn. Maar het valt nu extra op gezien-ie een hoop nattigheid met zich meebrengt en de afgelopen jaren juist zwak was.

Lees ook
Hittegolven of plensbuien? Dit weer staat ons komende lente en zomer te wachten

Hoelang nog?

Experts beweren dat een onstuimige periode met plensbuien zelden langer dan twee maanden duurt. Of dat nu ook zo is? Het lijkt er wel op, want verschillende weermodellen brengen in beeld dat de tweede helft van maart droger én rustiger wordt. Wij kunnen maar één ding zeggen: kom maar op met die lente!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline.nl | Beeld: Unsplash

Shoppen is altijd een goed idee