Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Kijk voorál niet naar buiten, maar: de zomer is officieel begonnen! Dít is wanneer het buiten weer opknapt

Kijk voorál niet naar buiten, maar: de zomer is officieel begonnen! Dít is wanneer het buiten weer opknapt

Kijk voorál niet naar buiten, maar: de zomer is officieel begonnen! Dít is wanneer het buiten weer opknapt

Wie vandaag naar buiten kijkt, zou deze dag kunnen verwarren met een eerste druilerige herfstdag in september. Maar nee, het is 21 juni en dat betekent dat de zomer officieel is begonnen.

Zomer te vroeg gepiekt?

De afgelopen weken kwamen alle ingrediënten die dit seizoen typeren al voorbij, na een lange, koele en winterse lente. Een hittegolf, plaknachten en knetterende onweersbuien. Hoe anders is het weerbeeld deze week, met lagere temperaturen en héél veel regen? Heeft de zomer te vroeg gepiekt, of is het einde van deze dip alweer in zicht?

Begin astronomische zomer

In de nacht van zondag op maandag viel het exacte moment van de zonnewende. Op dat moment bereikte de zon op het noordelijk halfrond haar hoogste punt, de Kreeftskeerkring. Dit wordt gezien als het officiële begin van de astronomische zomer. Maandag 21 juni is ook meteen de langste dag van het jaar, aangezien er dan maar liefst zestien uur en drie kwartier daglicht is. De zon komt namelijk op om 05.18 uur en gaat pas om 22.03 uur onder.

Even afkoelen

De eerstkomende dagen verlopen echter allesbehalve zomers. In tegenstelling tot afgelopen week is het behoorlijk koel. Afgelopen nacht en vanmorgen was het bovendien nog kletsnat en er komt vanuit het westen weer een heleboel regenwater naar beneden. In de loop van de dag wordt het droger, maar alleen in het uiterste zuidoosten komen nog temperaturen van 20 graden voor. De rest van het land haalt dat niet.

Lees ook
Maar, er staan geen druppels? Híerdoor hebben buien-apps het de laatste tijd vaker fout dan normaal

25 graden weer in zicht

Aan het eind van de week gaan de temperaturen gelukkig weer wat omhoog en vanaf het weekend lijken de zomerse waarden van 25 graden of meer weer bereikt te worden. De extreme hitte of extreme buien van de laatste tijd liggen echter  even niet meer in de verwachting.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty