Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Wat kun je doen tegen snotterige kinderen? ‘Voorkomen dat je kind verkouden wordt, dat kan niet’

Wat kun je doen tegen snotterige kinderen? ‘Voorkomen dat je kind verkouden wordt, dat kan niet’

Wat kun je doen tegen snotterige kinderen? ‘Voorkomen dat je kind verkouden wordt, dat kan niet’

Tijdens de herfst en winter hebben ouders van jonge kinderen het altijd weer druk met zieke kinderen met snotneuzen en hoestjes. Nu de kids weer naar school en de opvang gaan, is er ook meer kans dat kinderen verkouden worden of de griep krijgen. Maar is dit te voorkomen?

Verkouden kinderen

Sannemarije van Waes, GGD-arts, is stellig. “Voorkomen dat je kind verkouden wordt op school of op de opvang, nee, dat kan niet”, zegt Van Waes, die arts is bij het team infectieziektebestrijding van de GGD in Utrecht. Verspreiding van verkoudheidsvirussen gaat snel en gemakkelijk via de lucht, via voorwerpen en via handen. Aangezien de meeste kinderen al besmettelijk zijn voordat ze symptomen krijgen, is de kans groot dat ze andere kinderen ook besmetten. Voorkomen is niet te doen, en dat is maar beter ook. “Gezonde kinderen hebben die ziekte juist nodig om hun weerstand op te kunnen bouwen. Als ze in aanraking komen met die virussen, kan hun lichaam zich daartegen wapenen.”

De meeste virussen die kinderen opdoen zijn gelukkig onschuldig. Ook het RS-virus, wat de afgelopen tijd meer opspeelt, is voor de meeste kinderen ongevaarlijk. Alleen bij hele jonge kinderen kan het een ziekenhuisopname tot gevolg hebben. Is je kind ziek en vertrouw je het niet helemaal? “Een kind dat niet eet als het ziek is, is niet zo erg. Maar drinken en plassen is wel belangrijk”, zegt Van Waes. Dus drinkt en plast je kind weinig tot niets, dan moet je zeker de huisarts bellen. Ook als kinderen benauwd zijn of piepend ademhalen, is er reden om te bellen. Als jonge baby’s grauw zien, suffig worden of ontroostbaar huilen, is het ook belangrijk om de huisarts in te schakelen.

Lees ook
Het snotterseizoen is begonnen: moet je je nog steeds laten testen bij verkoudheidsklachten?

Gezond eetpatroon

Het is belangrijk dat kinderen een goede weerstand opbouwen, wat goed kan door te zorgen dat je kind gezond en gevarieerd eet. Dat betekent veel groente en fruit, goede vetten en volkorenproducten. “Daarin zitten alle voedingsstoffen en vitamines die je kind nodig heeft en dat zorgt voor een goede basisweerstand”, zegt Van Waes. Extra vitamine D geven aan je kind is vooral belangrijk als ze onder de vier jaar zijn of een donkere huidskleur hebben. “Dat is essentieel voor een goede botopbouw, maar ook voor de weerstand. Van andere vitamines is nooit bewezen dat ze effectief zijn. Als kinderen verder gezond eten, krijgen ze in principe alle benodigde voedingsstoffen uit hun voeding”, stelt Van Waes.

Dit klinkt natuurlijk makkelijker dan gedaan, want vooral kleine kinderen zijn moeilijke eters. Maar toch is het belangrijk om je kinderen gevarieerd te laten eten om genoeg voedingstoffen binnen te krijgen. Andere tips die GGD-arts Van Waes geeft zijn het goed warm aankleden in de winter en het letten op hygiëne. Vaak de handen wassen, proberen veel oppervlaktes te desinfecteren en je kindje leren om in diens elleboog te hoesten en niezen. Zo krijgen virussen minder kans.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images