Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Vannacht al warmste 2 november ooit gemeten: is dit een voorbode voor het komende winterweer?

Vannacht al warmste 2 november ooit gemeten: is dit een voorbode voor het komende winterweer?

Nieuws & Maatschappij
Vannacht al warmste 2 november ooit gemeten: is dit een voorbode voor het komende winterweer?

Nieuwe maand, nieuwe week, nieuw… record! De maandag is nog jong, maar vannacht kon al vastgesteld worden dat het de warmste 2 november ooit gemeten is. Zegt dit iets over het weer dat ons de komende tijd te wachten staat en betekent dit dat we ook geen strenge winter hoeven te verwachten dit jaar?

Weer winter 2020

Zodra de zomer voorbij is, zijn we met z’n allen maar wat benieuwd naar het weer dat ons in het najaar te wachten staat. Wordt het een natte herfst? Kunnen we schaatsen op natuurijs? Krijgen we een witte kerst? Het zijn allemaal vragen die massaal oppoppen. Hoewel verwachtingen die ruimschoots vóór de winter gedaan worden niet heel relevant zijn, doen meteorologen toch alvast een voorzichtige voorspelling.

Geen strenge winter op komst

Het wordt komende winter naar verwachting niet extreem koud. Weeronline verwacht normale temperaturen en een normale hoeveelheid neerslag. De wind komt vaak uit het westen of noordwesten en dan is er een grote kans op sombere dagen met weinig tot geen zon en geregeld motregen. Voor koud winterweer moeten we het waarschijnlijk vooral van december hebben. Het weer is dan het rustigst met weinig wind, waardoor het tijdens heldere nachten flink kan afkoelen. Dit kan tot gladheid leiden, omdat de wegen vochtig zijn en de temperatuur onder het vriespunt duikt.

Regen

In januari en februari is er naar verwachting wat meer wind en neemt de kans op regen toe. Uiteindelijk komt de gemiddelde hoeveelheid neerslag waarschijnlijk uit op een normale som van ongeveer 210 millimeter. Daarmee kunnen de lage grondwaterstanden in het zuidoosten en oosten geleidelijk worden aangevuld.

Sneeuw en schaatsen?

We hoeven de winter niet geheel af te schrijven volgens Weeronline. Ook tijdens wisselvallige periodes kan het een paar dagen koud zijn en kan er sneeuw vallen. De kans op schaatsweer blijft echter klein, al valt het ook niet helemaal uit te sluiten. Echt koud winterweer voor een langere periode zit in elk geval niet in de pijplijn. De verwachting is namelijk dat Scandinavië, Oost-Europa en Rusland een veel zachtere winter krijgen dan normaal. Wanneer de wind uit die hoek gaat waaien, brengt dat ook nauwelijks kou met zich mee.

Vorige winter

De vorige winter was de op één na zachtste winter sinds het begin van de metingen in 1901. Door de natste februarimaand ooit gemeten verliep de winter als geheel natter dan gebruikelijk. Bovendien was het in februari bijzonder onstuimig met vijf stormen in een paar weken tijd.

Warmste 2 november ooit gemeten

Wat het weer in de winter gaat doen, blijft ondanks de voorspellingen spannend tot het laatste moment. Wat al wél vaststaat, is dat het vandaag officieel de warmste 2 november ooit gemeten is. Dat kon vannacht al gezegd worden, toen de temperatuur in De Bilt om 01.10 uur naar 17,5 graden steeg. Het vorige record uit 2014 stond op 17,4 graden.

Elfde datum-warmterecord van 2020

Het warmterecord van maandag is alweer het elfde datum-warmterecord van het jaar. Op 21 oktober werd voor het laatst een datum-warmterecord gebroken. De temperatuur is inmiddels opgelopen naar 18,2 en zal nog verder stijgen in de loop van de maandag, daarmee het warmterecord verder aanscherpend. Met die 18,2 graden was het bovendien ook officieel de warmste novembernacht ooit gemeten. Het vorige record voor de nachtelijke uren stond op 17,3 graden en werd op 9 november 2015 precies om middernacht gemeten.

Waarschijnlijk nog meer records verbroken

Ook in de rest van het land is het uitzonderlijk zacht voor november. Er zullen dan ook naar verwachting op meer plekken datum-warmterecords gaan sneuvelen. In het zuidoosten kan het met meer dan twintig graden zelfs een warme dag worden. Als het in De Bilt warmer wordt dan negentien graden kan het zelfs officieel de warmste novemberdag ooit worden.

Lees ook
Omgekeerde rokjesdag: dít is de datum waarop mensen massaal hun winterjas aantrekken

Zachte maar grijze dag

De dag zelf verloopt zacht, maar ook bewolkt en erg winderig. Daarnaast kan het af en toe gaan regenen. Na maandag is het gedaan met de warmte. De middagtemperatuur daalt vanaf dinsdag weer naar de normale waarden van tien tot twaalf graden. Ook de nachten worden frisser en later in de week is er kans op nachtvorst en mist.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock, Instagram

Shoppen is altijd een goed idee