Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Warm voor de tijd van het jaar: gaat het nog sneeuwen in december?

Warm voor de tijd van het jaar: gaat het nog sneeuwen in december?

Warm voor de tijd van het jaar: gaat het nog sneeuwen in december?

Wie hoopt op een knus wit pak zo rond de feestdagen, kan maar beter naar de Alpen vertrekken. Hier valt gemiddeld 4 dagen sneeuw in december, maar omdat het meestal nog niet koud genoeg is, blijft het niet liggen.

En daarom is de kans op een witte kerst kleiner en kleiner: zeker vanwege de klimaatveranderingen. Het wordt warmer in de wereld, zo ook in Nederland.

Zeldzaam

Dit wil niet zeggen dat vorst in december zeldzaam is, maar vaak verdwijnt deze overdag weer omdat het dan nog te warm wordt. In De Bilt vriest het gemiddeld elf keer, maar verdwijnt deze in negen gevallen overdag weer. En dus kan het wel zo zijn dat het ‘s nachts een beetje wit wordt, maar dan is het in de middag alweer gesmolten. Het blijft bijna nooit liggen tot 25 december.

Daarnaast geldt ook: het moet niet alleen koud zijn, er moet ook neerslag vallen. Het kan wel ijzig koud zijn met de kerstdagen, maar dan moet er wel ook neerslag vallen, in de vorm van sneeuw. Om het ons nog moeilijker te maken geldt voor een officiële witte kerst nog een regel. Op beide kerstdagen moet in De Bilt in de ochtend een (gesloten) sneeuwdek liggen. Dat is sinds de begin van de metingen sinds 1901 pas 8 keer voorgekomen. De laatste keer was nog niet eens heel lang geleden, in 2010.

Lees ook
Meteorologen weten het zeker: januari 2022 wordt ijskoud met veel sneeuw én schaatsweer

Toch nog 25% kans

De kansen dit jaar? Vrij klein. Want momenteel is het warm voor de tijd van het jaar en dat blijft ook nog even zo. Het is grijs, niet zonnig, maar ook niet koud. Geen cold, cold Christmas, dus. Meteorologen schatten de kans dat er in ieder geval op één van de twee kerstdagen wat sneeuwvlokken te zien zijn, op 25%. Denk dus niet gelijk aan een winter wonderland, maar wel aan sneeuw. De kans dat er twee kerstdagen een wit pak ligt, is echt maar een paar procent.

Volgende week wordt het wel iets kouder. Waarschijnlijk ligt de middagtemperatuur halverwege volgende week rond 5 graden en de minimumtemperatuur rond het vriespunt. Als we dan nog even een koude luchtstroom onze kant op krijgen, dan kan het wellicht wél ‘s nachts wat gaan sneeuwen eind december. Maar hoop er vooral niet te veel op.

Bron: Weeronline | Beeld: Getty Images