Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Tabee avondklok, hallo terrassen! Wat zijn de volgende versoepelingen volgens het openingsplan?

Tabee avondklok, hallo terrassen! Wat zijn de volgende versoepelingen volgens het openingsplan?

Tabee avondklok, hallo terrassen! Wat zijn de volgende versoepelingen volgens het openingsplan?

Na meer dan drie maanden gold de avondklok afgelopen nacht voor het laatst. Voor het eerst in bijna een half jaar kan er woensdag weer een biertje worden gedronken op het terras. En niet-essentiële winkels mogen eindelijk hun deuren weer (beperkt) openen voor mensen die spontaan wat willen kopen. Het zijn kleine versoepelingen waar Nederland naar snakte. Maar wanneer kunnen we weer eens naar een dierentuin, losgaan in de sportschool, of naar de bioscoop? 

Iets is beter dan niets, maar toch…

Wat er nu weer kan en mag, is fijn, maar zet nou niet bepaald zoden aan de dijk voor zowel ondernemers als consumenten. Op een terrasje zitten kan immers alleen nog maar tussen 12.00 en 18.00 uur, en op afspraak. In winkels mogen nog steeds slechts twee klanten per verdieping in kleinere shops en één klant per 25 vierkante meter in grotere zaken rondlopen. Thuis mogen we nu weer twee mensen op bezoek hebben, in plaats van één, waarmee een familiebijeenkomst of (kleinschalig) je verjaardag vieren dus nog steeds geen optie is. Wat zijn de volgende versoepelingen en wanneer kunnen we die verwachten?

11 mei

De eerstvolgende datum voor verdere versoepelingen op het eerder door het kabinet gemaakte openingsplan staat op 11 mei. Tenminste, als het aantal opnames van coronapatiënten in het ziekenhuis laag genoeg is. Dan kunnen doorstroomlocaties in de buitenlucht, zoals bijvoorbeeld dierentuinen, eindelijk weer open. Er mag dan ook weer binnen worden gesport en kunst en cultuur mag binnen worden beoefend. Vanaf deze stap wordt er ook gekeken naar mogelijke verruimingen in de regels rondom sporten buiten. Daarnaast wil het kabinet toegangstesten toestaan voor bezoeken.

Eíndelijk weer uit eten?

In het openingsplan is de derde stap nu met potlood op 26 mei in de agenda geschreven, waarbij groepsgroottes en thuisbezoek naar vier personen gaan, culturele instellingen en doorstroomlocaties binnen openen en… de horeca opent (!) om uit eten te gaan. In stap vier volgt, nu ingeschat op 16 juni, uitbreiding van groepen en thuisontvangst naar zes personen, horeca helemaal open en er kunnen evenementen georganiseerd worden. In stap vijf zal het aantal personen dat mag samenkomen naar acht personen gaan, waarna in stap zes alle maatregelen eindigen. Hoewel alle data onder voorbehoud zijn, zet de overheid voor die laatste stap nog geen datum in de agenda.

Lees ook
Gevlucht voor de pers en… de coronaregels? André en Sarah stralen op innige Ibiza-foto’s

Maar ja, die cijfers hé

Goed, de stappen klinken mooi en hoopvol, want volgens het plan mag er al snel een hoop meer. De vraag is nu natuurlijk of de cijfers die versoepelingen ook daadwerkelijk gaan toelaten. Het aantal besmettingen in ons lang stijgt immers al weken en hoewel het aantal coronapatiënten op de ic’s de laatste dagen behoorlijk schommelt, blijft het ook in de ziekenhuizen onverminderd druk. Daarnaast wordt gevreesd dat we over een week of twee weer een flinke stijging in de cijfers gaan zien naar aanleiding van Koningsdag. Dinsdag waren in veel steden ondanks de maatregelen grote groepen mensen op de been die zich nagenoeg nergens aan hielden. Op diverse plekken moest zelfs de ME worden ingezet om de boel weer rustig te krijgen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

openingsplan 2021

Bron: ANP, Rijksoverheid | Beeld: ANP