Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Waarom zou je een boosterprik halen, ook al ben je jong en gezond?

Waarom zou je een boosterprik halen, ook al ben je jong en gezond?

Waarom zou je een boosterprik halen, ook al ben je jong en gezond?

Momenteel komen vooral ouderen boven de 80 en mensen die in de zorg werken voor een boosterprik in aanmerking. Het plan is wel om iedereen in het nieuwe jaar een prik aan te bieden. Maar waarom zou je een boosterprik nemen als je nog jong en gezond bent?

Boosterprik

De boosterprik zal uiteindelijk beschikbaar zijn voor iedereen boven de achttien jaar. Al zullen die mensen nog wel even geduld moeten hebben. Genoeg tijd om te overwegen of je nu wel of niet die boosterprik wil halen. NU.nl vroeg aan de Gezondheidsraad waarom mensen beter wel de boosterprik kunnen halen.

Aangezien de bescherming van de vaccinaties naar verloop van tijd iets afneemt, dient de boosterprik als oppepper. Hierdoor ben je beter beschermd. Bij ouderen is er vooral veel winst te behalen, omdat oudere mensen iets minder goed beschermd zijn dan jongeren.

Lees ook
Wil je weten: dit zijn de coronamaatregelen voor Nederlandse reizigers in het buitenland

Waarom ook jonge, niet-kwetsbare mensen?

Waarom zou je als jong, gezond persoon ook een boosterprik nemen? Hier zijn volgens de Gezondheidsraad twee redenen voor. De eerste is dat je jezelf beter en ook langer beschermd tegen het coronavirus. De kans op ernstige ziekte of ziekenhuisopname wordt hierdoor nog kleiner. De bijwerkingen van een boosterprik vallen gelukkig mee, zegt de Gezondheidsraad. Het is daarom zeker slim om er een te halen als het kan.

De tweede reden is dat je er anderen beter mee beschermt. Want hoe meer besmettingen er zijn, hoe meer coronapatiënten in het ziekenhuis belanden. Ook gevaccineerden, want vaccinaties werken niet voor de volle 100%, waardoor er altijd een percentage wél ziek wordt en in het ziekenhuis belandt. Hoe voller de IC’s komen te liggen met coronapatiënten, hoe meer belangrijke operaties, zoals transplantaties en heupoperaties, moeten worden uitgesteld. Met een boosterprik bescherm je hierdoor jezelf en anderen tegen corona, maar zorg je er ook voor dat de druk op de zorg niet te hoog wordt en planbare zorg door kan gaan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images