Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dít is waarom iedereen de simpele glimlachende emoji anders interpreteert

Dít is waarom iedereen de simpele glimlachende emoji anders interpreteert

Dít is waarom iedereen de simpele glimlachende emoji anders interpreteert

De emoji’s zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze gesprekken. Want hoewel de communicatie inmiddels steeds meer uit tekst bestaat, is het wel zo fijn om je gevoel iets meer te benadrukken dan alleen met woorden. En juist daarom gebruiken we emoji’s. Maar, worden deze smiley’s wel door iedereen op dezelfde manier geïnterpreteerd? Het simpele antwoord: nee. 

Passief agressief

Als we het hebben over de simpelste emoji, dan bedoelen we de ‘slightly smiling face’. In principe is hier niets mis mee, het is gewoon een lachend gezichtje. Maar zo wordt deze emoji lang niet door iedereen gezien. Sommige noemen het ironisch of zelfs passief agressief.

Tekst gaat verder onder afbeeldingen.

Ongemakkelijk

Hoewel veel mensen de smiley oprecht zullen gebruiken, zijn er ook een hoop mensen die zich ongemakkelijk voelen bij deze emoji. Als je aan iemand vraagt hoe het gaat, en je krijgt een antwoord terug als ‘goed :)’, dan is de kans groot dat je even dubbel checkt of degene zich wel echt goed voelt. Ook op emojipedia – de Wikipedia voor emoji’s – wordt beschreven dat deze emoji zowel gebruikt kan worden om een bericht positief te benadrukken, als wel om iets ironisch te laten klinken.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Lichaamstaal

Ondanks dat emoji’s dus op een hoop verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden, is het niet gek dat we de smileys zoveel gebruiken in ons dagelijks leven. Als je een gesprek met iemand hebt in real life, dan bestaat de communicatie voor maar liefst 90 procent uit non-verbale communicatie. Hieronder vallen de lichaamstaal, toonhoogte en gezichtsuitdrukkingen. Dat valt allemaal weg wanneer je met iemand aan het appen bent. En dus zijn emoji’s zo handig om te gebruiken.

Lees ook
Niet alleen de aubergine en perzik: ook déze emoji’s hebben blijkbaar een (bizarre) dubbele betekenis

Betekenisloze emoji

Mediapsycholoog Koen Ponnet vertelt aan HLN waarom sommige mensen zich zo ongemakkelijk voelen bij de simpelste emoji. En dat heeft alles te maken met het feit dat we het veel gebruiken. Het was de emoji die we gebruikten voordat er officiële emoji’s verschenen. Je schreef het op briefjes of in elkaars agenda. Inmiddels is de smiley zo vaak gebruikt, dat-ie steeds betekenislozer wordt. Wil je je bericht positief benadrukken, dan is het dus verstandig om voortaan een andere emoji te kiezen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN | Beeld: Getty Images