Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Vrouwen reageren anders op vaccinaties dan mannen, maar waarom eigenlijk?

Vrouwen reageren anders op vaccinaties dan mannen, maar waarom eigenlijk?

Vrouwen reageren anders op vaccinaties dan mannen, maar waarom eigenlijk?

Eerder werd bekend dat veel vrouwen als bijwerking van een coronavaccinatie menstruatieklachten ervaren. Maar hoe kan het eigenlijk dat vrouwen anders reageren op vaccinaties dan mannen? Debbie van Baarle, hoogleraar immunologie van vaccinatie, legt het uit.

Verschillen mannen en vrouwen

Debbie van Baarle is hoogleraar immunologie van vaccinatie bij het UMCG. Aan LINDA vertelt ze dat er vaak maar weinig aandacht is voor de verschillen tussen mannen en vrouwen bij vaccinatiestudies. Van Baarle hoopt dat hier in de toekomst meer aandacht voor komt, want vrouwen reageren vaak heel anders dan mannen op infectieziektes en vaccins.

Opmerkelijk is dat veel medicijnen niet eens op vrouwen zijn getest, maar enkel op mannen. “Er zijn nu te weinig studies die daar naar kijken. Over het algemeen worden niet heel veel medicijnen op vrouwen getest. We slikken dat wat op mannen is getest. En dat zijn meestal fitte, jonge studenten. Het nadeel daarvan is dat je pas in een later stadium erachter komt wat de (mogelijke) bijwerkingen voor vrouwen zijn.”

Immuunsysteem

Er zijn meerdere verklaringen voor de verschillen tussen mannen en vrouwen en hoe hun lichamen reageren op medicatie en vaccinaties. Het heeft voornamelijk te maken met ons immuunsysteem, maar ook met erfelijkheid. “Op het moment dat vrouwen zwanger worden, dragen ze een lichaamsvreemd iets in zich. Een vrouw kan daar niet te heftig op reageren. Vrouwen hebben daarom een delicatere balans in het immuunsysteem.”

Hoe je immuunsysteem reageert op infectieziektes is afhankelijk van je genen. “Bepaalde immunologische genen liggen op de X-chromosomen. Vrouwen hebben er daar twee van, mannen maar één. Dat betekent dat de seksen anders kunnen reageren.”

Lees ook
Let op! De boosterprik moet je zelf in de CoronaCheck-app uploaden

Menstruatieklachten coronavaccinatie

Veel vrouwen hebben bijwerkingen van de coronavaccinatie en ervaren menstruatieklachten, zoals een langere ongesteldheid of meer bloedverlies. Het is niet gek dat vrouwen dergelijke bijwerkingen ervaren. “Als je een vaccinatie krijgt gebeurt er van alles in je lichaam. We leren steeds meer dat het immuunsysteem, hormoonsysteem en zenuwsysteem met elkaar communiceren in het lichaam. Dat heeft na een vaccinatie even tijd nodig om in balans te komen. Vrouwen zijn gevoeliger voor ontregelingen”, laat Van Baarle weten.

Overigens zijn de coronavaccins wel op vrouwen getest van meerdere leeftijden. “In de toekomst moet er nog meer rekening worden gehouden met het feit dat het vrouwelijk lichaam anders in elkaar steekt en dus ook anders kan reageren op infecties, vaccinaties en medicijnen”, zegt Van Baarle.

Mocht je bijwerkingen hebben, dan kun je hiervan een melding maken bij bijwerkingencentrum Lareb.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Getty Images