Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Kwalijk: ‘Eén op de vier vrouwen durft geen ‘nee’ te zeggen wanneer hun man seks wil’

Kwalijk: ‘Eén op de vier vrouwen durft geen ‘nee’ te zeggen wanneer hun man seks wil’

Kwalijk: ‘Eén op de vier vrouwen durft geen ‘nee’ te zeggen wanneer hun man seks wil’

Een kwart van de vrouwen wereldwijd voelt zich niet vrij om een verzoek van hun partner om seks te hebben af te slaan, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van de Verenigde Naties. Eén op de tien vrouwen kan niet zelf beslissen over het gebruik van anticonceptie.

Ontmoedigende resultaten

Daar tegenover staat dat ongeveer de helft zelf kan beslissen over seks, anticonceptie en gezondheidszorg. Dit blijkt uit een onderzoek van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA), gehouden onder vrouwen in 57 landen. De VN noemt de resultaten ‘ontmoedigend’. In veel landen hebben vrouwen geen eigen keuze over anticonceptie. Ook hebben ze voor een abortus de toestemming van hun man nodig.

Geen verbetering

In meer dan 40 procent van de landen die zijn onderzocht, verbetert de positie van vrouwen rondom het maken van deze beslissingen niet. In sommige landen verslechtert de positie van vrouwen zelfs, blijkt uit het onderzoek. In Benin maakte in 2006 bijvoorbeeld 41 procent van de vrouwen zelf de beslissingen rondom onder meer gezondheidszorg. In 2018 was dat nog maar 36 procent. Onder meer opleidingsniveau en de leeftijd waarop een vrouw trouwt hebben invloed op haar zelfbeschikking, stellen de onderzoekers.

Doelstellingen voor 2030

Het verbeteren van de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen en het verbeteren van de positie van vrouwen is een belangrijke doelstelling van de VN voor 2030. Volgens de VN is zelfbeschikking onder vrouwen een belangrijke voorwaarde om dit te bereiken. Dat vrouwen zich vrij voelen om beslissingen te nemen over voorplanting, anticonceptie en seks is cruciaal voor gendergelijkheid, stelt het rapport.

Lees ook
Bedgeheimen: ‘Ik wil nooit meer een relatie waarin seks vooral een verplichting is in plaats van plezier’

Nederland is goed bezig

Uit de studie blijkt dat drie kwart van de onderzochte landen wetten heeft die de rechten van vrouwen horen te beschermen. In andere landen worden deze rechten beperkt, bijvoorbeeld door cultuur of religie. Nederland blijkt een van de landen te zijn met de meeste wetten en regels rond seksuele gezondheid en rechten. Ook Zweden, Finland, Cambodja en Uruguay scoren hoog.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock