Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Moeten we vrezen voor weer strengere maatregelen? Aantal coronagevallen stijgt met 75 (!) procent

Moeten we vrezen voor weer strengere maatregelen? Aantal coronagevallen stijgt met 75 (!) procent

Moeten we vrezen voor weer strengere maatregelen? Aantal coronagevallen stijgt met 75 (!) procent

Stukje bij beetje lijken we de afgelopen tijd weer terug te gaan naar ‘het oude normaal’. We kunnen immers weer uiteten, de clubs zijn eindelijk geopend en er zitten er alweer meerdere festivals op. Dat gaat de goede kant op zou je zeggen, maar dat is op het gebied van de besmettingen níet het geval. Voor het eerst in weken is het aantal nieuwe coronagevallen namelijk fors gestegen. Moeten we hierdoor vrezen dat de maatregelen weer aangescherpt gaan worden?

Forse stijging besmettingen corona

Waar een flinke daling was ingezet sinds er volop wordt gevaccineerd, is er nu helaas weer een stijging in het aantal nieuwe coronagevallen te zien. Waarschijnlijk zijn er in de afgelopen zeven dagen meer dan 7000 besmettingen vastgesteld, wat maar liefst 75 procent meer is dan in de week ervoor. Vorige week meldde het RIVM 4208 nieuwe gevallen had binnengekregen in de voorafgaande zeven dagen.

Delta-variant

Later vandaag worden de nieuwe cijfers bekendgemaakt, maar het ziet ernaar uit dat de 7000 besmettingen overschreden gaat worden. In de zes dagen na de laatste update zijn namelijk al ruim 6300 gevallen gemeld. Dit betekent dat er de afgelopen week gemiddeld 1050 positieve testen per dag werden afgenomen. Zet dit zo door, dan kunnen we zomaar uitkomen op zo’n 7400 coronagevallen. Het RIVM schat dat bij ongeveer de helft hiervan het gaat om de Delta-variant, die ook wel bekend staat als de Indiase variant. Dat zou in het najaar opnieuw kunnen leiden tot een golf aan ziekenhuisopnames.

Analyse

Wat nog niet duidelijk in kaart is gebracht, is in hoeverre het coronavirus zich daadwerkelijk sneller verspreidt óf dat de stijging te verklaren is doordat meer mensen zich laten testen (voor toegang, bijvoorbeeld). “Die analyse moeten we goed maken”, zegt demissionair minister (Volksgezondheid) Hugo de Jonge erover. Hoe dan ook noemt hij de toename van het aantal coronagevallen “wel iets om je zorgen over te maken” en is het volgens hem van belang om “waakzaam” te zijn.

Basisregels versloffen

Dat er een toename in het aantal coronagevallen te zien is, heeft volgens De Jonge ook deels te maken met het feit dat mensen zich minder goed aan de basisregels houden. Veel maatregelen zijn in de afgelopen tijd namelijk komen te vervallen, “maar als we vervolgens de maatregel die we nog wel hebben – namelijk de 1,5 meter – enorm laten versloffen, dan zie je dus de stijging die je hebt gezien”.

Jongeren

Momenteel lijkt het erop dat het vooral jongeren zijn die positief getest worden. Dit komt mede doordat een groot deel van die groep nu nog niet gevaccineerd is. Overigens is de hoop dat de verspreiding van het virus beperkt blijft, gezien de oudere generatie wél geprikt is. Hierdoor worden veel minder mensen ziek. “We hebben ons écht zorgen te maken als de infecties zich weer gaan vertalen in ziekenhuisopnamen”, aldus De Jonge. “We houden heel goed vinger aan de pols.”

Lees ook
Op vakantie naar Frankrijk/Italië/Spanje? Vergeet dit niet mee te nemen

Verstrenging maatregelen?

Of we bang moeten zijn dat bepaalde dingen straks tóch weer niet meer mogen? Volgens de demissionair minister blijft het crisiskabinet tweemaal per week bijeen komen en kunnen de teugels weer strakker aangetrokken worden als het echt uit de hand loopt met het aantal besmettingen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images, Instagram