Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Er wordt gevreesd voor zware griepgolf: mensen melden zich weer massaal ziek op het werk

Er wordt gevreesd voor zware griepgolf: mensen melden zich weer massaal ziek op het werk

Er wordt gevreesd voor zware griepgolf: mensen melden zich weer massaal ziek op het werk

Veel mensen melden zich weer ziek op werk. Het aantal mensen dat zich ziek meldt is vergelijkbaar met het niveau van voor de coronacrisis. Er wordt verwacht dat de hoeveelheid ziekmeldingen flink op zal lopen en men vreest voor een griepgolf later dit jaar. 

Griepgolf ligt op de loer

Het aantal ziekmeldingen was het afgelopen jaar veelal lager dan in de periode voor maart 2020 toen de coronapandemie begon. Dit blijkt uit cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare, twee bedrijven waar ongeveer een miljoen werkenden onder vallen. Afgelopen maart waren er tijdens de lockdown slechts 80 procent van het verwachte aantal ziekmeldingen. “Opvallend is dat het aantal nu weer op normaal niveau zit”, zegt woordvoerder Evelien Niëns. Tijdens de coronapieken waren het afgelopen jaar wel meer ziekmeldingen, maar een dergelijke piek is er momenteel niet.

Maar nu de herfst is begonnen, is ook het griepseizoen van start gegaan. Er zijn wel steeds meer mensen die kampen met een verkoudheid, terwijl het aantal mensen met de griep momenteel gelijk ligt met voorgaande jaren, volgens onderzoeksinstituut Nivel. Infectiologen verwachten dat er nog wel een grote griepgolf gaat zijn dit jaar. “Standaard is dat na een zwak griepjaar er een sterk griepjaar komt”, vertelt hoogleraar infectieziekten Andreas Voss. Aangezien vorig jaar maar weinig mensen de griep kregen, vanwege de toen geldende coronamaatregelen, hadden virussen minder de kans om zich te verspreiden.

Lees ook
Hoe lang ben je besmettelijk als je ondanks volledige vaccinatie corona krijgt?

Druk op de zorg neemt toe

Omdat minder mensen de griep hebben gekregen vorig jaar, is er ook minder immuniteit opgebouwd. Dit heeft als gevolg dat mensen vatbaarder zijn voor virussen. Een griepgolf ligt daarom op de loer. Voss is ook bang dat de zorg weer onder druk komt te staan. Het aantal coronabesmettingen zal naar verwachting namelijk ook weer oplopen nu mensen weer meer vrijheden hebben en meer binnen zitten in verband met het weer.

Wil je de griep proberen te vermijden, dan is het aan te raden om in de wintermaanden (dichte) ruimtes met veel mensen te ontwijken. Heb je last van verkoudheidsklachten, benauwdheid, koorts of hoesten? Dan is het verstandig om je te laten testen op corona, aangezien de klachten voor de griep en corona vergelijkbaar zijn. Mocht je corona hebben, dan gelden er andere maatregelen waar je je aan dient te houden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: Getty Images