Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Voordeel van de coronamaatregelen: afgelopen jaar veel minder inbraken door de avondlockdown

Voordeel van de coronamaatregelen: afgelopen jaar veel minder inbraken door de avondlockdown

Voordeel van de coronamaatregelen: afgelopen jaar veel minder inbraken door de avondlockdown

Het aantal inbraken in Nederland in 2021 was nog nooit zo laag, in vergelijking met andere jaren. Tot het begin van deze week werden er 21.600 inbraken gemeten. Hiermee is er een afname van 23 procent ten opzicht van 2020. Ook toen was er al een laagterecord gemeten.

De nieuwe InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis kwam met de nieuwe cijfers. De flinke daling wordt veroorzaak door de coronamaatregelen. Mensen zijn de afgelopen twee jaar veel meer thuis geweest dan anders.

Avondklok

De inbraken namen in het najaar een tijdje toe. Deze stijging kwam tot stilstand toen het kabinet met strenge maatregelen kwam, de avondlockdown. Hierdoor gingen mensen minder de deur uit ‘s avonds, omdat de horeca en winkels gesloten waren. De inbrekers waagden tussen januari en april ook minder inbraakpogingen, toen de avondklok van kracht was.

“Mensen zijn weer thuis en dat scheelt inbraakpogingen”, vertelt Mireille van den Boom, die bij Interpolis verantwoordelijk is voor de InbraakBarometer. Hierbij vertelt ze wel dat mensen alsnog waakzaam moeten blijven, met name tijdens de feestdagen. “Rond kerst en de jaarwisseling is het risico doorgaans drie keer zo hoog als in de rest van het jaar.”

Lees ook
Coronavaccinatie kan mogelijk leiden tot tijdelijke menstruatieproblemen

Provincies

Volgens een prognose van Interpolis komen er in de laatste week van het jaar nog zo’n duizend inbraken bij. Ondanks deze extra inbraken komt het aantal inbraken nog altijd onder de 30.557 gevallen van 2020. De provincie van Nederland waar de afname van inbraken het sterkste was, is in Drenthe (34 procent minder). Daarnaast was er in Groningen slechts een daling van 6 procent. In andere grote steden was er ook een grote afname te zien. In de stad Enschede halveerde het aantal inbraken zelfs. De enige grote stad waar juist vaker werd ingebroken was Tilburg.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images